Owsiane kulki mocy

O mojej słabości do owsianych słodkości już wiecie. Wierna swojemu uzależnieniu dziś zrobiłam owsiane kulki mocy. Nazwałam je tak, bo mają w sobie wszystko. Dosłownie wszystko, co można dać do wypieków z płatkami owsianymi. Są w nich banany, miód, płatki, otręby, siemię lniane, słonecznik, dynia, wiórki kokosowe, orzechy, morele, śliwki, daktyle, suszona żurawina. Zastrzyk energii, w postaci węglowodanów złożonych, składników mineralnych i witamin. Takie kulki to prawdziwa bomba błonnika pokarmowego. Dla mnie wspaniała słodycz i przepyszny dodatek do kawy. Porcja kalorii w najzdrowszej postaci 😊

Owsiane kulki mocy

(30 sztuk)

Składniki:

  • 200 g białego sera chudego
  • 2 jajka
  • 2 banany (250 g)
  • 2 łyżki miodu
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
  • ½ szklanki otrąb pszennych (40 g)
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 6 orzechów włoskich
  • 5 sztuk moreli suszonych
  • 5 sztuk suszonych śliwek
  • 5 sztuk suszonych daktyli
  • 2 łyżki suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

  1. Ser zblendować blenderem z jajkami i bananami. Dodać miód i ponownie zblendować.
  2. Do jednolitej masy dodać płatki owsiane. Odstawić na 10 minut, aby płatki wchłonęły płyn. Dzięki temu kuleczki będą miększe po upieczeniu. Po tym czasie dodać: otręby, mąkę, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, wiórki kokosowe, orzechy i pokrojone w drobną kostkę owoce suszonej żurawiny, moreli, śliwek i daktyli. Wymieszać.
  3. Porcje masy wielkości 1 łyżki stołowej w dłoniach formować w kulki. Powinny być rozmiaru orzecha włoskiego. Jeśli masa bardzo się klei do dłoni, to można ręce zwilżać wodą, albo posmarować olejem.
  4. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układać kuleczki w ilości 6 na 5 sztuk.
  5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza i piec 25 minut w tej temperaturze. Wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz