Ciasteczka zbożowe z bakaliami

Ciasteczka zbożowe z bakaliami to moja ulubiona forma słodyczy. Przysmak, który jest wygodny do zabrania w podróż, na trening, czy wycieczkę rowerową. Ciasteczka zbożowe z bakaliami to wg mnie najzdrowsza przekąska do pracy i do szkoły.

Od zawsze zajadałam się słowackimi i czeskimi ticinkami, tamtejszymi batonikami z ziarnem i bakaliami. Każdy wyjazd w góry był dla mnie wielką radością kulinarną. Wówczas w Polsce nikt o takich słodyczach nie słyszał. Gdy w Polsce pojawiły batoniki z ziarnem zyskały tyluż samo zwolenników, co przeciwników. Ja należałam do tej pierwszej grupy, ale na krajowym rynku pojawiła się bardzo uboga gama smakowa tych batoników. Postanowiłam wówczas stworzyć własny produkt, który smakowo będzie mi odpowiadał. Przyznam, że z wygody nie są to batoniki, a ciasteczka owsiane. Po opracowaniu bazy podstawowej zaczęłam stosować rozmaite dodatki smakowe i bakalie: rodzynki, orzechy, migdały, suszoną figę, suszoną śliwkę, morele, pestki dyni, ziarno słonecznika, sezam, żurawinę, kakao. Ja najbardziej lubię wersję mieszaną – wielobakaliową i taką proponuję poniżej. I choć na przestrzeni 20 lat asortyment batoników z ziarnem uległ poprawie, ja wciąż wolę swoje ciasteczka. Nie ma w nich żadnego E… ani syropu glukozowo-fruktozowego, ani żadnych sztucznych, czy identycznych z naturalnymi dodatków. Tylko ziarno, miód, owoce i orzechy. Sama natura 😊

Ciasteczka zbożowe z bakaliami

Składniki:

(porcja na 48 ciasteczek)

  • 6 łyżek płatków owsianych
  • 6 łyżek płatków jęczmiennych
  • 6 łyżek płatków pszennych
  • 6 łyżek otrąb owsianych
  • 3 łyżki miodu pszczelego
  • 3 łyżki żurawiny
  • 3 łyżki pestek dyni
  • 3 łyżki ziaren słonecznika
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 łyżki ziarna sezamu
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 10 śliwek suszonych
  • 3 jaja
  • zapach pomarańczowy
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. W garnku rozpuścić miód. Wystudzić i wbić jaja. Wymieszać.
  2. Śliwki pokroić w kostkę.
  3. W miseczce wymieszać sypkie składniki: płatki, otręby, bakalie i pestki oraz sól.
  4. Ze wszystkich składników wymieszać masę. Masa powinna być na tyle kleista, aby dało się formować ciasteczka.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  6. Ciasteczka najlepiej formować pierścieniem do formowania potraw w tłoczkiem.
  7. Można też formować ciasteczka przy użyciu łyżeczki i dowolnej foremki do ciastek, czy pierniczków. Wypełniam foremkę masą, ugniatam, a potem unoszę do góry. Ciasteczko pozostaje uformowane.
  8. Ciasteczka piec w 180 stopniach Celsjusza, przez około 7 minut – jak płatki zaczynają brązowieć, ciasteczka są upieczone.

Moja rada:

Ciasteczka owsiane najlepiej piec w piekarniku z opcją góra-dół umieszczając blachę w połowie wysokości. Warto uważać, aby ciasteczek nie przypalić, bo będę wówczas gorzkawe.

Dodaj komentarz