Warzywa zapiekane w cieście

Pomysł na to danie dostałam od starszego brata. Niby typowa zapiekanka, ale tylko pozornie typowa. Otóż jej  nietypowość polega na tym, że zapiekamy dowolne warzywa w postaci surowej. Masę wypełniającą tworzy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Całość wylewa się na blachę piekarnika i zapieka. Uzyskujemy przesmaczne ciasto warzywne z wsadem według własnego gustu kulinarnego. Danie wykończone pieczonym i bardzo aromatycznym żółtym serem. Posiłek wart grzechu 😊

Warzywa zapiekane w cieście

(porcja na duża blachę piekarnika)

Składniki:

  • 1 por (360 g)
  • 3 marchewki (średnie) (380 g)
  • 3 ziemniaki (średnie) (550 g)
  • ½ czerwonej papryki (100 g)
  • 300 g kapusty pekińskiej
  • 7 jaj
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 łyżek mleka
  • 6 łyżek mąki pszennej typ 500 (120 g)
  • ½ opakowania proszku do pieczenia (15 g)
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 100 gramów startego sera cheddar
  • 2 łyżki białego sezamu
  • 2 łyżki czarnego sezamu

Sposób przygotowanie:

  1. Całego pora pokroić na plastry o grubości 0,5 cm.
  2. Marchew i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  3. Paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
  4. Kapustę pekińską posiekać w paseczki szerokości 2-3 mm.
  5. Jaja wbić do miski. Dodać oliwę, mleko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Zblendować lub zmiksować mikserem tak, żeby nie było grudek mąki.
  6. Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę. Ponownie wymieszać. Dodać natkę pietruszki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta naleśnikowego.
  7. Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w dużym naczyniu.
  8. Zalać przygotowane warzywa rozrobionym ciastem i równomiernie rozmieszać.
  9. Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  10. Wyłożyć przygotowaną masę na papier i równomiernie rozprowadzić.
  11. Piec 45 min w temperaturze 180­ stopni Celsjusza.
  12. Po tym czasie wystawić z piekarnika i posypać startym serem oraz sezamem białym i czarnym.
  13. Ponownie wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut pieczenia w 180 stopniach Celsjusza.
  14. Podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie smakuje z kefirem.

2 Responses

  1. Dziękuję za ten przepis. To jest to czego szukałam. Strzał w dziesiątkę. Pozmieniałam trochę warzywa bo nie miałam wszystkiego co masz w składnikach ale i tak myślę wyjdzie super. Dodałam batata, czosnek,pomidora i miechunkę pomidorową bo kapusty i pora u mnie brak 🙁 serdecznie dzięki za tą mega inspirację 🙂

Dodaj komentarz