Pomysł na to danie dostałam od starszego brata. Niby typowa zapiekanka, ale tylko pozornie typowa. Otóż jej nietypowość polega na tym, że zapiekamy dowolne warzywa w postaci surowej. Masę wypełniającą tworzy ciasto o konsystencji podobnej do ciasta naleśnikowego. Całość wylewa się na blachę piekarnika i zapieka. Uzyskujemy przesmaczne ciasto warzywne z wsadem według własnego gustu kulinarnego. Danie wykończone pieczonym i bardzo aromatycznym żółtym serem. Posiłek wart grzechu 😊
Warzywa zapiekane w cieście
(porcja na duża blachę piekarnika)
Składniki:
- 1 por (360 g)
- 3 marchewki (średnie) (380 g)
- 3 ziemniaki (średnie) (550 g)
- ½ czerwonej papryki (100 g)
- 300 g kapusty pekińskiej
- 7 jaj
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek mąki pszennej typ 500 (120 g)
- ½ opakowania proszku do pieczenia (15 g)
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 100 gramów startego sera cheddar
- 2 łyżki białego sezamu
- 2 łyżki czarnego sezamu
Sposób przygotowanie:
- Całego pora pokroić na plastry o grubości 0,5 cm.
- Marchew i ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć tarce jarzynowej na grubych oczkach.
- Paprykę pokroić w niezbyt dużą kostkę.
- Kapustę pekińską posiekać w paseczki szerokości 2-3 mm.
- Jaja wbić do miski. Dodać oliwę, mleko, mąkę pszenną, proszek do pieczenia. Zblendować lub zmiksować mikserem tak, żeby nie było grudek mąki.
- Dodać przyprawy: sól, pieprz oraz gałkę. Ponownie wymieszać. Dodać natkę pietruszki. Konsystencja ciasta powinna być podobna do ciasta naleśnikowego.
- Wszystkie warzywa wymieszać ze sobą w dużym naczyniu.
- Zalać przygotowane warzywa rozrobionym ciastem i równomiernie rozmieszać.
- Dużą blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyłożyć przygotowaną masę na papier i równomiernie rozprowadzić.
- Piec 45 min w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie wystawić z piekarnika i posypać startym serem oraz sezamem białym i czarnym.
- Ponownie wstawić do piekarnika jeszcze na 15 minut pieczenia w 180 stopniach Celsjusza.
- Podawać na ciepło lub na zimno. Idealnie smakuje z kefirem.
Dziękuję za ten przepis. To jest to czego szukałam. Strzał w dziesiątkę. Pozmieniałam trochę warzywa bo nie miałam wszystkiego co masz w składnikach ale i tak myślę wyjdzie super. Dodałam batata, czosnek,pomidora i miechunkę pomidorową bo kapusty i pora u mnie brak 🙁 serdecznie dzięki za tą mega inspirację 🙂
Super czytać takie komentarze. Dziękuję!