Piernik kiszony

Przygotowania do świat czas zacząć. Zwłaszcza, gdy ciasto wymaga leżakowania, a konkretnie fermentacji. Tak powstaje ten piernik kiszony. Ciasto pełne bakalii i korzennych przypraw. Bardzo aromatyczne i pierne. W konsystencji zwarte i zwięzłe, jak dawne pierniki, do których nie stosowano środków spulchniających. Smak… żeby się przekonać – musicie spróbować 😊

Piernik kiszony

(przepis na blaszkę keksową 32 cm na 14 cm)

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka
  • 5 dag masła
  • 25 dag cukru
  • 2 torebki ulubionej przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 25 dag miodu
  • 40 dag mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 10 dag bakalii: posiekanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, laskowych, rozdrobnionych śliwek, rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Mleko wlać do garnka, dodać masło, cukier, przyprawy korzenne i sól. Zagotować odstawić do ostudzenia.
  2. Po ostudzeniu przelać do miski, wbić jaja, dodać miód i ubijać mikserem.
  3. Następnie wysypać mąkę z sodą i dalej ubijać.
  4. Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 dni do fermentacji.
  5. Po fermentacji włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
  6. Piec około godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można zastosować metodę suchego patyczka.
  7. Wyjąć na kratkę do wystudzenia.
  8. Piernik zachowuje świeżość około 1 miesiąca.

2 Responses

Dodaj komentarz