Przygotowania do świat czas zacząć. Zwłaszcza, gdy ciasto wymaga leżakowania, a konkretnie fermentacji. Tak powstaje ten piernik kiszony. Ciasto pełne bakalii i korzennych przypraw. Bardzo aromatyczne i pierne. W konsystencji zwarte i zwięzłe, jak dawne pierniki, do których nie stosowano środków spulchniających. Smak… żeby się przekonać – musicie spróbować 😊
Piernik kiszony
(przepis na blaszkę keksową 32 cm na 14 cm)
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka
- 5 dag masła
- 25 dag cukru
- 2 torebki ulubionej przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 2 jajka
- 25 dag miodu
- 40 dag mąki
- 1/4 łyżeczki sody
- 10 dag bakalii: posiekanej skórki pomarańczowej, orzechów włoskich, laskowych, rozdrobnionych śliwek, rodzynek
Sposób przygotowania:
- Mleko wlać do garnka, dodać masło, cukier, przyprawy korzenne i sól. Zagotować odstawić do ostudzenia.
- Po ostudzeniu przelać do miski, wbić jaja, dodać miód i ubijać mikserem.
- Następnie wysypać mąkę z sodą i dalej ubijać.
- Na koniec dodać bakalie, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 10 dni do fermentacji.
- Po fermentacji włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
- Piec około godziny w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Można zastosować metodę suchego patyczka.
- Wyjąć na kratkę do wystudzenia.
- Piernik zachowuje świeżość około 1 miesiąca.
Czy ciasto trzymać w temperaturze pokojowej ???
Tak.