Pyszne, kruchutkie, powalająco aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Ciasteczka grysikowe z marmoladką z dzikiej róży. Olek już prosi o kolejną porcję, a to najlepsza rekomendacja 😊 Więcej słów nie potrzeba 😊
Ciasteczka grysikowe z marmoladką z dzikiej
(ok. 40 sztuk)
Składniki:
- 250 g kaszy manny
- 250 g mąki tortowej
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- ½ kostki masła
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- ½ olejku śmietankowego
- 1 łyżka soku cytryny
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 1 słoik marmolady różanej
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać kasze mannę, cukry. Wymieszać.
- Do suchych składników dołożyć miękkie, pokrojone w plasterki masło, śmietanę, rozmącone jajka, olejek oraz sok z cytryny.
- Całość zagnieść w elastyczne i gładkie ciasto.
- Z ciasta odrywać niewielkie porcje, po czym formować nieduże kuleczki. Spłaszczać je dnem szklanki zwilżonym wodą.
- Placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (4*5 sztuk). W środku każdego krążka zrobić małe wgłębienie.
- W każde wgłębienie włożyć pół łyżeczki marmolady różanej.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec 15 minut.
- Upieczone ostudzić na kratce kuchennej.