Ciasteczka grysikowe z marmoladką z dzikiej

Pyszne, kruchutkie, powalająco aromatyczne. Po prostu wspaniałe! Ciasteczka grysikowe z marmoladką z dzikiej róży. Olek już prosi o kolejną porcję, a to najlepsza rekomendacja 😊 Więcej słów nie potrzeba 😊

Ciasteczka grysikowe z marmoladką z dzikiej

(ok. 40 sztuk)

Składniki:

  • 250 g kaszy manny
  • 250 g mąki tortowej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • ½ kostki masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • ½ olejku śmietankowego
  • 1 łyżka soku cytryny
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 1 słoik marmolady różanej

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać kasze mannę, cukry. Wymieszać.
  2. Do suchych składników dołożyć miękkie, pokrojone w plasterki masło, śmietanę, rozmącone jajka, olejek oraz sok z cytryny.
  3. Całość zagnieść w elastyczne i gładkie ciasto.
  4. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, po czym formować nieduże kuleczki. Spłaszczać je dnem szklanki zwilżonym wodą.
  5. Placuszki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (4*5 sztuk). W środku każdego krążka zrobić małe wgłębienie.
  6. W każde wgłębienie włożyć pół łyżeczki marmolady różanej.
  7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza i piec 15 minut.
  8. Upieczone ostudzić na kratce kuchennej.

Dodaj komentarz