Chlebek pszenny

Jestem zwolenniczką razowego pieczywa, ale rodzina niekiedy domaga się chlebka z białej mąki. Przyznam, że ma on jeden niepowtarzalny walor – pachnie podczas pieczenia o wiele bardziej apetycznie, niż pieczywo wypiekane na zakwasie z użyciem mąki razowej. Dlatego raz na jakiś czas w moim domu pojawia się on – chlebek pszenny. Bialutki i pulchniutki. Z uwagi na kształt świetnie sprawdza się w tostach do szkoły 😊

Chlebek pszenny

(forma keksowa 26 na 12 cm)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2/3 szklanki mleka (150 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500 (250 g)
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego (20 g)
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozkruszyć do miseczki, dodać cukier, ciepłe mleko. Lekko wymieszać. Posypać 1 łyżką mąki.
  2. Odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętych drożdży wsypać mąkę wymieszaną z solą i olej. Wyrobić ciasto.
  3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
  4. Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko przerobić.
  5. Uformować w wałek i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Naciąć ozdobnie. Najlepiej maczanym w wodzie lub oleju nożem.
  7. Odstawić na ok. 20 minut, aby chlebek podrósł. Ciasto powinno rosnąć do momentu, gdy potroi objętość. Wyrośnięte posmarować rozmąconym jajkiem.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni Celsjusza. Piec 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Chlebek wyjąć z piekarnika, aby za bardzo nie wysechł.
  9. Gdy lekko przestygnie wyjąć z blaszki i zdjąć papier.
  10. Przechowywać w chlebaku lub zawinięty w lnianą ściereczkę. Nie zostawiać na wierzchu, bo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć.

 

 

Dodaj komentarz