Pierogi z białym serem

Po kilku dniach wypiekania domowych bułek miałam potrzebę zrobienia w kuchni czegoś zupełnie innego. Jak zaliczyć odwrót, to w kierunku dania mozolnego, pracochłonnego i o nieograniczonych możliwościach smakowych. Rozpoczęłam szał pierogowy. Na szczęście moje dzieci umieją lepić, bo bym chyba nie opuściła kuchni przez tydzień. Bo przecież pierogi mogą być z kapustą i grzybami, mięsem, serem, nadzieniem z ziemniaków (ruskie), surowego mięsa, owocami… Ale stop, bo uśniecie z nudów 😊 Dziś pierogi z serem białym, cynamonem i rodzynkami. Nie wiem, czy to bardziej obiad, czy deser. Ja bym mogła jeść pięć razy dziennie 😉

Pierogi z białym serem

(około 35 sztuk)

Ciasto na pierogi

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typ 500 (300 g)
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1/2 szklanki bardzo ciepłej wody (125 g)

Farsz

Składniki:

  • 400 g sera białego chudego
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 cukier wanilinowy
  • pół szklanki rodzynek

Do dekoracji

  • żurawina suszona
  • jabłko
  • jogurt naturalny
  • cynamon

 

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto: mąkę wsypać do miseczki, dodać sól, wbić jajko i dodać wodę. Zarobić chwilę ciasto i przełożyć je do torebki foliowej. Odłożyć na 3 godziny. To po to, aby „dojrzało”, a zawarty w cieście gluten spęczniał. Ta czynność zastępuje mozolne wyrabianie ciasta. Dzięki takiemu leżakowaniu ciasto zyskuje odpowiednią sprężystość i łatwiej się wałkuje.
  2. Przygotować farsz. Ser chudy rozdrobnić widelcem. Dodać żółtko, cynamon, jogurt i cukier. Wymieszać. Na koniec dodać rodzynki.
  3. Ciasto na pierogi wyjąć z torebki, podzielić na 2 części. Rozwałkować na stolnicy podsypując mąką w razie potrzeby. Tak, aby się nie przyklejało do blatu stolnicy, ale nie za dużo, żeby nie było zbyt twarde. Rozwałkować placek grubości 1 milimetra.
  4. Szklanką wykrawać kółka z ciasta. Na środek każdego kółeczka kłaść łyżeczkę farszu.
  5. Zalepiać szczelnie. W ulubiony sposób.
  6. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i po wypłynięciu wyławiać łyżką cedzakową. Układać na talerzu w odstępach od siebie, żeby się nie sklejały.
  7. Przed podaniem udekorować jogurtem naturalnym, cynamonem, pokrojonym w talarki jabłkiem i suszoną żurawiną.

 

Dodaj komentarz