Pizza z pieczonym kurczakiem

Kiedyś słyszałam określenie, że pizza to takie danie, w którym drugie życie dostają „resztki” z lodówki. Brzmi zabawnie, ale moja pizza jest z takim właśnie dodatkiem, który został i nie trafił na żadnego amatora, który by chciał go zjeść. A mowa o pieczonym kurczaku. Bo kurczak był wielki 😊 Najpierw moczony w solance, a potem doprawiony i upieczony. Był tak duży, że go zostało całkiem sporo. Doszłam do wniosku, że niechciany kurczak posmakuje nam na pizzy. I tak się stało. Został jeszcze potraktowany papryką czerwoną słodką, żeby nabrał mocy i spoczął dumnie między cebulą, pieczarkami i serem. Dla mnie super odmiana w opozycji do tradycyjnie pojawiającej się na pizzy szynki. Też pomysł na wykorzystanie czegoś, co nam zostało z obiadu z dnia poprzedniego, a można to skonsumować w dość nietypowy, a równie smaczny sposób.   

Pizza z pieczonym kurczakiem

(4 sztuki)

Ciasto

Składniki:

  • 30 g drożdży
  • 1 ¼ szklanki letniej wody (270 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 pełne szklanki mąki (510 g)
  • 30 g oliwy

Farsz

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Drożdże wkruszyć do miski. Zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Zasypać 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 minut.
  2. Po tym czasie wsypać sól, pozostałą mąkę i olej.
  3. Wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Jeśli wydaje się zbyt luźne dosypać mąki. Powinno odchodzić od rąk. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki się zasypuje i po zadanym czasie wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa.
  4. Po wyrobieniu ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej.
  5. Pieczonego kurczaka  porwać na kawałki i posypać papryką czerwoną. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Pieczarki pokroić w paski. Cebulę pociąć w piórka. Oliwki pokroić w krążki.
  6. Po wyrośnięciu ciasto przerobić i podzielić na 4 równe części. Każdą część rozłożyć równomiernie na blachę – placek powinien mieć ok. 30 cm średnicy. Każdy placek posmarować ¼ keczupu z dyni lub koncentratu pomidorowego. Na placek rozsmarować ¼ pesto z liści rzodkiewki. Wyłożyć ¼ kurczaka, cebuli, pieczarek. Posypać ¼ startego sera. Wierzch posypać oregano i oliwkami.
  7. Nastawić piekarnik na 220 stopni Celsjusza. Wstawić do niego pizze i piec około 15 minut. Do zarumienienia boków.
  8. Po upieczeniu posypać rukolą.

Dodaj komentarz