Po poprzednim placku chlebowym z oliwkami Olek uaktywnił się kulinarnie. Dzisiejsza wersja placka chlebowego powstała od początku do końca według sugestii syna. Przy poprzedniej skomentował słowami: „To bardzo smaczne, ale czegoś mi brakuje”. Zapytany czego, odpowiedział, że na pewno mięsa. Prawdziwy facet – pomyślałam 😉 I podpytywałam dalej, co jeszcze dodać. Padło na cebulę, oregano. I tak oto powstała wersja Olkowa placka chlebowego: z szynką i cebulą w roli głównej. Bardzo mi się podobają wariacje smakowe z ciastem chlebowym. To wspaniały pomysł na szybką przekąskę, gdy mają wpaść goście. Poza tym kawałek placka może być ciekawą alternatywą kanapek do szkoły i pracy. Wygodna przegryzka w podróż. Dla mnie super pożywne danie. Idealne do sosów i warzyw. Już planuję kolejną wersję smakową – wege. Z serem i pieczarkami.
Placek chlebowy z szynką i cebulą
(porcja dla 6 osób)
Składniki:
- 20 g drożdży
- ¾ szklanki wody (125 g)
- ½ łyżeczki cukru (2,5 g)
- 2 szklanki mąki (300 g)
- 1 cebula (120 g)
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 70 g polędwicy sopockiej
- 6 sztuk suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 7 sztuk pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki stołowe ziaren sezamu – do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować rozczyn drożdżowy. Do miski połamać drożdże, zalać wodą i wsypać cukier. Rozmieszać, żeby rozpuścić drożdże. Zasypać 1 łyżką mąki na wierzchu. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju z suszonych pomidorów. Dodać pokrojoną w kostkę polędwicę i posiekane pomidory z oleju. Chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać: cebulę, polędwicę, pomidory suszone, zioła oraz pozostałą część mąki. Zarobić elastyczne ciasto.
- Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu ciasto przerobić w dłoniach. Rozwałkować na blasze piekarnika cienki placek. Ułożyć na nim połówki pomidorków. Posypać po wierzchu sezamem. Odstawić na 10 minut do lekkiego napuszenia.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
- Odstawić do lekkiego przestygnięcia, ale podawać ciepły.