Placek chlebowy z szynką i cebulą

Po poprzednim placku chlebowym z oliwkami Olek uaktywnił się kulinarnie. Dzisiejsza wersja placka chlebowego powstała od początku do końca według sugestii syna. Przy poprzedniej skomentował słowami: „To bardzo smaczne, ale czegoś mi brakuje”. Zapytany czego, odpowiedział, że na pewno mięsa. Prawdziwy facet – pomyślałam 😉 I podpytywałam dalej, co jeszcze dodać. Padło na cebulę, oregano. I tak oto powstała wersja Olkowa placka chlebowego: z szynką i cebulą w roli głównej. Bardzo mi się podobają wariacje smakowe z ciastem chlebowym. To wspaniały pomysł na szybką przekąskę, gdy mają wpaść goście. Poza tym kawałek placka może być ciekawą alternatywą kanapek do szkoły i pracy. Wygodna przegryzka w podróż. Dla mnie super pożywne danie. Idealne do sosów i warzyw. Już planuję kolejną wersję smakową – wege. Z serem i pieczarkami.

Placek chlebowy z szynką i cebulą

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 20 g drożdży
  • ¾ szklanki wody (125 g)
  • ½ łyżeczki cukru (2,5 g)
  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 1 cebula (120 g)
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 70 g polędwicy sopockiej
  • 6 sztuk suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka oregano
  • 7 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki stołowe ziaren sezamu – do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Do miski połamać drożdże, zalać wodą i wsypać cukier. Rozmieszać, żeby rozpuścić drożdże. Zasypać 1 łyżką mąki na wierzchu. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  2. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju z suszonych pomidorów. Dodać pokrojoną w kostkę polędwicę i posiekane pomidory z oleju. Chwilę smażyć. Odstawić do wystudzenia.
  3. Do wyrośniętego rozczynu dodać: cebulę, polędwicę, pomidory suszone, zioła oraz pozostałą część mąki. Zarobić elastyczne ciasto.
  4. Odstawić ciasto przykryte ściereczką do wyrośnięcia na 20 minut. Po wyrośnięciu ciasto przerobić w dłoniach. Rozwałkować na blasze piekarnika cienki placek. Ułożyć na nim połówki pomidorków. Posypać po wierzchu sezamem. Odstawić na 10 minut do lekkiego napuszenia.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 20 minut.
  6. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, ale podawać ciepły.

Dodaj komentarz