Bułeczki z jagodami

Starsze dziecko wracając z wojaży, nabyło – drogą kupna – jagody. Od pierwszych chwil po przekroczeniu progu córka zaczęła namawiać mnie na zrobienie jagodzianek. Ale w trakcie rozmów pojawił się nam jeszcze inny ciekawy wątek, bo w domu były też borówki do zagospodarowania. I Amelka zaczęła zastanawiać się nad nazwą dla bułeczek z borówkami…

– Bo skoro bułki z jagodami to jagodzianki, to drożdżówki z borówkami powinny się nazywać jak mamo? Borówczanki, borówianki, borówczynki, borówkowianki?

– Bułeczki z borówkami, dziecko – odpowiedziałam dla ułatwienia 😊

Nie ma to jak refleksje kulinarne. Amelka temat podała dalej. Ciekawe, co na to Jej znajomi. A Wy jakie nazwy proponujecie dla bułeczek z borówkami?

Bułeczki z jagodami

(16 sztuk)

Składniki na ciasto:

  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 50 g masła
  • ½ kg mąki pszennej typ 450
  • szczypta soli
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 całe jajo do posmarowania
  • cukier do posypania

Nadzienie jagodowe:

  • 500 g jagód
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

  1. Jagody przebrać z gałązek, listków i przepłukać 2-3 razy letnią wodą.
  2. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem. Gdy owoce zaczną puszczać sok, przełożyć je na sito, aby odcedzić je z nadmiaru soku. Gdy sok nie będzie już kapać z sitka, dodać mąkę ziemniaczaną. Zwiąże ona podczas pieczenia wydzielający się sok, dzięki czemu ciasto drożdżowe nie będzie nadmiernie mokre.
  3. Przygotować rozczyn drożdżowy: drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Naczynie przykryć talerzykiem.
  4. W tym czasie jaja ubić z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, do uzyskania białej puszystej masy. Do ubitych dodać rozpuszczone masło i olej. Zmiksować.
  5. Do miski wsypać suche składniki: przesianą mąkę, sól, cynamon i dobrze wymieszać. Wlać ubitą masę jajeczną.  
  6. Wyrabiać jednolite ciasto do momentu, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. A ciasto przestanie się kleić do dłoni. Można skorzystać z automatu do wypieku chleba – wykorzystując program dough.
  7. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia. Posypać po wierzchu odrobiną mąki i przykryć bawełnianą ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  8. Stolnicę lub blat kuchenny posypać mąką i wyjąć ciasto. Uformować w wałek, który przeciąć na pół. Następnie każdą połowę przeciąć jeszcze na 8 równych części.
  9. Porcje ciasta rozgniatać w dłoniach, a na środek kłaść łyżkę stołową nadzienia jagodowego. Ciasto zalepić, jak pierożek. W dłoniach uformować bułeczkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, szwem do dołu.
  10. Bułeczki odstawić na 15 minut, żeby podrosły.
  11. Gdy bułeczki nieco się powiększą rozmącić jajko i pędzelkiem posmarować każdą bułeczkę.
  12. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez okres ok. 20-25 minut. Do wyraźnego zarumienienia wierzchu. Gdyby bułeczki rumieniły się zbyt szybko, można przykryć je papierem do pieczenia, który spowolni zapiekanie od góry.

Dodaj komentarz