Zupa krupnik

Krupnik to zupa, która w naszej kuchni narodowej jadana była od wieków. Dodatek kaszy powodował, że zupa stała się sycąca, a przy tym tania. Dziś krupnik często kojarzy się z jedzeniem przedszkolnym albo szpitalnym. A szkoda, bo to zupa bardzo wartościowa i smaczna. Tradycyjny krupnik przygotowywano na wywarze z mięsa, najczęściej gotowano go na żeberkach. Po zagotowaniu trzeba było zdjąć z wierzchu szumowinę. A mięso obrane z kostek dodawano do zupy, jako tzw. „wkładeczkę”. Aby zupa była delikatniejsza proponuję ją przygotować na bulionie warzywnym.

Aromat zupy pochodzi też od cebuli, którą należy obrać, nadziać na szpikulec lub widelec i opalić nad ogniem. Taka cebula ma bardzo intensywny aromat i nadaje zupie lekko żółty odcień.

Aby krupnik był klarowny kaszę jęczmienną należy kilkukrotnie przelać zimną wodą. Takie płukanie umożliwia pozbycie się wszelkich zanieczyszczeń z ziaren. Po 3-4 krotnym wypłukaniu kaszę można spokojnie wrzucić na gotujący wywar warzywny. Według wskazówek mojej mamy używamy jedną płaską łyżkę kaszy na jedną porcję zupy – wtedy nie jest zbyt gęsta. Ten krupnik gotowany był na wyraźną prośbę córki, która raczej zup nie jada. Więc jak tylko wyraziła ochotę na krupnik, ja szybciutko zupkę na życzenie ugotowałam.   

Zupa krupnik

(3 porcje)

Składniki:

  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 1 łyżka masła
  • 4 szklanki wody
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej lub pęczaku
  • natka pietruszki, koperek – do smaku
  • sól, pieprz – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę, marchewkę i selera obrać. Umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  2. W garnku rozgrzać masło. Włożyć na nie starte warzywa. Smażyć 5 minut.
  3. Wodę zagotować z przyprawami. Doprawić do smaku.  
  4. Cebulę obrać i opalić nad palnikiem. Dołożyć do bulionu.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do bulionu. Zagotować. Gotować 20 minut, do miękkości.
  6. Kaszę przepłukać ciepłą wodą 3-4 krotnie na sicie. Dołożyć do bulionu.
  7. Zagotować i zdjąć z ognia. Kasza dojdzie w krupniku sama, a zbyt długie gotowanie mogłoby ją jedynie niepotrzebnie rozgotować. Od czasu do czasu warto przemieszać dobrze od dna, aby kasza nie przywarła.
  8. Część natki i koperku dodać do zupy, a pozostałą częścią posypać zupę już na talerzu.

#winter #homemade #recipe #jedzenie #food #zupakrupnik #soup #barleysoup #kaszajęczmienna #barley #pearlbarley #dinner #soupwitchvegetables #fitsoup #zdrowazupa #vegdish

Dodaj komentarz