Maliny na korzennym spodzie

Mamy już jesień, ale maliny w ogrodzie jeszcze są. Cieszą oko, bo przypominają lato. Choć coraz chłodniej, to na tarasie siedzenia nigdy dość. A już jestem zupełnie uradowana, gdy mam ciepłą kawę i pyszne ciasto na talerzyku. Najlepiej lekkie i delikatne, bo jogurtowe. Niezbyt słodkie i lekko kwaskowate. Jako bonus słodyczy – maliny zatopione w galaretce. A dla ozdoby (choć nie tylko, bo i smaku – lubię ją zjadać z deserami) moja wyrośnięta mięta ogrodowa 😊

Maliny na korzennym spodzie

(tortownica o średnicy 25 cm, 15 porcji)

Biszkopt

Składniki:

  • 4 jajka
  • 2 białka
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa

Składniki:

  • 1 galaretka malinowa + 2 szklanki wrzątku
  • 2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wrzątku
  • 3 kubeczki gęstego jogurtu greckiego po 400 ml
  • 1 szklanka malin

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek. 
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. 
  4. Do masy żółtkowej dodać mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać.
  5. Dodać delikatnie pianę z białek.
  6. Masę wylać na tortownicę. Wstawić do piekarnika i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić. 
  7. Galaretkę malinową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Wystudzić.
  8. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklakach wrzątku. Wystudzić.
  9. Jogurty przełożyć do miski. Zmiksować, żeby napowietrzyć masę. Stopniowo miksując dodawać schłodzone galaretki cytrynowe. Dobrze wymieszać, żeby nie było fragmentów zbitego jogurtu. Jeśli masa wydaje się zbyt kwaśna, dodać 2 łyżki cukru pudru.
  10. Masę serową wylać na wystudzony korzenny biszkopt. Odstawić do stężenia. Gdy sernik dobrze zastygnięty na wierzch ułożyć maliny.
  11. Ciasto zalać wystudzoną galaretką malinową. Odstawić do lodówki do stężenia.
  12. Przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz