Oponki serowe

Dziś Tłusty Czwartek. Były już pączki, były faworki, czas na inne łakocie. Dziś będą oponki serowe. Dlaczego serowe? Bo ser czyni ciasto mniej kalorycznym i bardziej zasobnym w białko. Poza tym dzięki dodatkowi sera gotowe oponki dłużej zachowują wilgoć. Żeby nieco „odchudzić” przysmak zastosowałam dodatek spirytusu do ciasta i do oleju do smażenia. Taki zabieg, stosowany już przez nasze babcie i mamy powoduje, że oponki mniej „piją” tłuszcz. Poza tym tłuszcz wolniej się pali. Zatem – do kuchni marsz! 🙂

Oponki serowe

(porcja na ok. 35 sztuk)

Składniki: 

  • 250 g białego sera białego chudego (może być mielony)
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki masła
  • zapach śmietankowy
  • 2 łyżki spirytusu
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli, cynamonu

Do smażenia:

  • 2 łyżki spirytusu
  • ok. 1,5 szklanki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce ser rozdrobnić widelcem.
  2. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jogurt, rozpuszczone masło, zapach śmietankowy i spirytus.
  3. Zmieszać ze sobą ser i masę jajeczną.
  4. W naczyniu wymieszać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Suche składniki połączyć z masą serową.
  5. Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
  6. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy, podsypując wedle potrzeb mąką. Placek powinien mieć 1-1,5 cm grubości.
  7. Za pomocą szklanki wykrawać krążki, a małym kieliszkiem lub korkiem od butelki PET wyciąć otworek w środku.
  8. W małym rondelku rozgrzać olej roślinny ze spirytusem. Mały rondelek po to, aby użyć do smażenia mniej tłuszczu. Jeśli chcecie smażyć w dużym garnku, na pewno potrwa to krócej, a wymaga użycia większej ilości oleju. Pamiętajcie, że olej po jednokrotnym użyciu należy wylać. Nie wolno używać go po raz kolejny.
  9. Na dobrze rozgrzany olej wkładać po dwie sztuki jednocześnie i smażyć oponki na głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor.
  10. Odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Dodaj komentarz