Dziś Tłusty Czwartek. Były już pączki, były faworki, czas na inne łakocie. Dziś będą oponki serowe. Dlaczego serowe? Bo ser czyni ciasto mniej kalorycznym i bardziej zasobnym w białko. Poza tym dzięki dodatkowi sera gotowe oponki dłużej zachowują wilgoć. Żeby nieco „odchudzić” przysmak zastosowałam dodatek spirytusu do ciasta i do oleju do smażenia. Taki zabieg, stosowany już przez nasze babcie i mamy powoduje, że oponki mniej „piją” tłuszcz. Poza tym tłuszcz wolniej się pali. Zatem – do kuchni marsz! 🙂
Oponki serowe
(porcja na ok. 35 sztuk)
Składniki:
- 250 g białego sera białego chudego (może być mielony)
- 2 jaja
- 1/4 szklanki cukru
- cukier wanilinowy
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki masła
- zapach śmietankowy
- 2 łyżki spirytusu
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli, cynamonu
Do smażenia:
- 2 łyżki spirytusu
- ok. 1,5 szklanki oleju rzepakowego do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania:
- W miseczce ser rozdrobnić widelcem.
- Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać jogurt, rozpuszczone masło, zapach śmietankowy i spirytus.
- Zmieszać ze sobą ser i masę jajeczną.
- W naczyniu wymieszać przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Suche składniki połączyć z masą serową.
- Zagnieść ciasto na jednolitą masę.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na stolnicy, podsypując wedle potrzeb mąką. Placek powinien mieć 1-1,5 cm grubości.
- Za pomocą szklanki wykrawać krążki, a małym kieliszkiem lub korkiem od butelki PET wyciąć otworek w środku.
- W małym rondelku rozgrzać olej roślinny ze spirytusem. Mały rondelek po to, aby użyć do smażenia mniej tłuszczu. Jeśli chcecie smażyć w dużym garnku, na pewno potrwa to krócej, a wymaga użycia większej ilości oleju. Pamiętajcie, że olej po jednokrotnym użyciu należy wylać. Nie wolno używać go po raz kolejny.
- Na dobrze rozgrzany olej wkładać po dwie sztuki jednocześnie i smażyć oponki na głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor.
- Odsączyć z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.