Czasy mamy, jakie mamy… Coraz więcej niepokoju każdego dnia. Pozwolę sobie pożyczyć sobie i Wam wszystkim: oby nam nigdy chleba powszedniego nie zabrakło.
Chleb pszenno-żytni z ziarnami
Składniki:
– 25 g świeżych drożdży (1/4 kostki)
– 2 szklanki wody
– 2 łyżki cukru
– 3 łyżki stołowe siemienia lnianego
– 3 łyżki stołowe ziarna słonecznika
– 3 małe łyżeczki soli
– 2 łyżki oleju
– 330 g mąki żytniej typ 720 (2 szklanki)
– 400 g mąki pszennej typ 500 (2,5 szklanki)
– 4 łyżki płatków osianych
– 4 łyżki otrąb żytnich
Sposób przygotowania
- Do miski wlać wodę. Dodać drożdże, cukier i wymieszać.
- Gdy się rozpuści dodać sól, ziarno i olej. Na koniec mąkę, płatki i otręby. Wymieszać dobrze, żeby nie było nigdzie sypkiej mąki. Nie wyrabiać!
- Miskę z ciastem odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto wyjąć i lekko przerobić w misce, w razie potrzeby podsypując mąką. Konsystencja ciasta będzie gładka, aksamitna, ale dość luźna i taka ma być. Ciasto, choć bardzo zimne, powinno bez problemu odchodzić od miski. Jak ktoś nie lubi rękami, to można je bez kłopotu przerobić przesuwając po krawędziach łyżką.
- W tym czasie nagrzać piekarnik do 220 stopni Celsjusza i wygrzać w nim naczynie (bez przykrywki), w którym chleb będzie pieczony: garnek żeliwny (uwaga, żeby nie było w nim plastykowych elementów), naczynie żaroodporne. Powinno być na tyle duże, aby pomieścić dwa razy większą masę ciasta, bo chleb w czasie pieczenia podwaja objętość.
- Wygrzane naczynie wyjąć ostrożnie z piekarnika (w rękawicach ochronnych) przełożyć do niego chleb. Zamknąć i wstawić do piekarnika. Temperaturę obniżyć do 200 stopni Celsjusza i piec przykryty chleb przez 30 minut. W trakcie chleb będzie rósł. Nawet, jeśli w czasie pieczenia chleb podniesie do góry pokrywkę, to nic się nie dzieje, bo się nie przykleja. A po zdjęciu pokrywki dalej rośnie w górę.
- Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut. Jeśli chlebek zbyt zarumienił się po wierzchu, to temperaturę można zmniejszyć do 180 stopni Celsjusza. Zawsze trzeba wziąć poprawkę na specyfikę piekarnika.
- Po upieczeniu odczekać 20 minut, żeby chleb przestygł. Następnie wyjąć na kratkę (odchodzi bez problemu, jest suchutki i nigdzie się nie przykleja), żeby odparował.
- Przechowywać luzem w chlebaku drewnianym lub zawinięty w ściereczkę bawełnianą.