Maliny w moim ogrodzie już są. Co drugi dzień zbieram owoce, które pysznią się na krzakach. Są dorodne, jędrne i cudnie karminowe. Po porostu piękne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. Dlatego dziś ciasto, które nazwałam „Malinową chmurką”.
Krem malinowy zamknięty w listkach ciasta kruchego to poezja smaku. Aksamitna delikatność słodyczy złamana cierpką maliną. Odurzający aromat owoców zanurzony w kremowym chłodzie. Gdzieniegdzie malutka pesteczka z owocu. Cudownie mi! 😊
P.s. Ktoś się tu do mnie skrada… 😃 Coś widzicie w prawym górnym rogu?
Malinowa chmurka
Ciasto kruche
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- ¾ szklanki cukru
- 5 żółtek
- ½ kostki masła
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
Krem malinowy
Składniki:
- 1 l mleka
- 1 cukier wanilinowy
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
- ½ kostki masła
- 350 g świeżych malin
Sposób przygotowania:
- Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtka rozmącone ze śmietaną. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
- Podzielić na 3 części. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozgnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wystudzić.
- Przygotować krem: ¾ litra mleka wlać do garnka. Dodać cukry. Zagotować. W pozostałeś ilości mleka rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko, mieszać i ugotować, jak budyń. Dobrze wystudzić masę, bo jeśli będzie za ciepła, to w czasie wkręcania masła krem będzie się rozwarstwiał.
- W misce mikserem rozprowadzić masło na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń. Krem powinien być aksamitny i delikatny.
- Do puszystej masy dodać sok z cytryny i maliny. Wymieszać.
- Na chłodne kruche ciasto wyłożyć krem.
- Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe zamrożone ciasto kruche.
- Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – najlepiej z grzałką tylko od góry i termoobiegiem.
- Z próbą krojenia radzę poczekać aż ciasto dobrze wystygnie. Najlepiej ok. 6 godzin. Dopóki ciepłe krem będzie się rozpływał.