Malinowa chmurka

Maliny w moim ogrodzie już są. Co drugi dzień zbieram owoce, które pysznią się na krzakach. Są dorodne, jędrne i cudnie karminowe. Po porostu piękne. Cieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. Dlatego dziś ciasto, które nazwałam „Malinową chmurką”.

Krem malinowy zamknięty w listkach ciasta kruchego to poezja smaku. Aksamitna delikatność słodyczy złamana cierpką maliną. Odurzający aromat owoców zanurzony w kremowym chłodzie. Gdzieniegdzie malutka pesteczka z owocu. Cudownie mi! 😊

P.s. Ktoś się tu do mnie skrada… 😃 Coś widzicie w prawym górnym rogu?

Malinowa chmurka

Ciasto kruche

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 5 żółtek
  • ½ kostki masła
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego

 

Krem malinowy

Składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • ½ kostki masła
  • 350 g świeżych malin

 

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtka rozmącone ze śmietaną. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
  2. Podzielić na 3 części. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozgnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wystudzić.
  3. Przygotować krem: ¾ litra mleka wlać do garnka. Dodać cukry. Zagotować. W pozostałeś ilości mleka rozpuścić mąki. Wlać na gotujące mleko, mieszać i ugotować, jak budyń. Dobrze wystudzić masę, bo jeśli będzie za ciepła, to w czasie wkręcania masła krem będzie się rozwarstwiał.
  4. W misce mikserem rozprowadzić masło na puszystą masę. Stopniowo dodawać budyń. Krem powinien być aksamitny i delikatny.
  5. Do puszystej masy dodać sok z cytryny i maliny. Wymieszać.
  6. Na chłodne kruche ciasto wyłożyć krem.
  7. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej pozostałe zamrożone ciasto kruche.
  8. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza – najlepiej z grzałką tylko od góry i termoobiegiem.
  9. Z próbą krojenia radzę poczekać aż ciasto dobrze wystygnie. Najlepiej ok. 6 godzin. Dopóki ciepłe krem będzie się rozpływał.

 

Dodaj komentarz