Pasta z fasoli – choć pyszna – już nam się przejadła. Postanowiłam zrobić jakieś inne smarowidło na pieczywo, ale dalej z rośliny strączkowej – tym razem z ciecierzycy. Ugotowałam ciecierzycę, którą na czas studzenia, musiałam schować przed dziećmi, bo ją uwielbiają i błyskawicznie pochłaniają 😊 Ziarno zblendowałam z czosnkiem, suszonymi pomidorami, aromatycznymi olejami, solą i świeżo mielonym pieprzem. I mamy produkt na kanapki. Proste, szybkie i łatwe, a bardzo smaczne 😊
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami
Składniki:
– 200 g ciecierzycy (po ugotowaniu 400 g)
– 1 łyżeczka majeranku suszonego
– 5 sztuk pomidorów w oleju
– 1 ząbek czosnku
– 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
– 2 łyżki oleju sezamowego
– sól, pieprz – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej zalewając wrzątkiem. Przykryć i odstawić. Rano tę wodę wylać i zalać świeżym wrzątkiem. Odstawić jeszcze na godzinę i czynność powtórzyć. Ten zabieg po to, aby wypłukać substancje, które powodują wzdęcia po spożyciu ziaren roślin strączkowych. Po trzecim zalaniu wrzątkiem ziarno fasoli ugotować w wodzie lekko osolonej z dodatkiem 1 łyżeczki majeranku. Nie odlewać płynu, tylko wyjąć ziarno. Płyn zostawić, bo będzie potrzebny podczas blendowania. Ziarno wystudzić.
- Wystudzone ziarno ciecierzycy rozdrobnić blenderem na maksymalnie dużej prędkości i mocy. Ale czynić to stopniowo, przerywając co chwila. Ziarno jest suche i bardzo łatwo podczas blendowania spalić blender. Jeśli ciecierzyca ciężko się blenduje dodawać porcjami wodę pozostałą z gotowania. W ten sposób uzyskać pożądaną konsystencję: smarowną, albo z grudkami – wg mnie dostarcza ciekawszych wrażeń podczas konsumpcji. Na koniec dodać pokrojony czosnek i pomidory z oleju i również zblendować.
- Pastę doprawić do smaku olejem z pomidorów, olejem sezamowym, oraz solą i pieprzem.
- Przechowywać w lodówce.
- Podawać na chlebie razowym. Najlepiej z plastrem pomidora.