Galaretka z indyka

Wczoraj było o rosole. A rosół gotujemy zawsze na mięsie drobiowym lub wołowym, albo i takim, i takim, prawda? Oczywista oczywistość dla każdej miłośniczki kuchni. I zwykle to mięso gotowane potem zostaje. I nie bardzo wiadomo, co z nim począć. Są smakosze takiego mięsa i bardzo dobrze, bo gotowane jest zdrowe. Lekkostrawne i niskokaloryczne. Ponadto gotowane w bulionie z warzywami zyskuje dodatkowe walory smakowe i zapachowe. Ale z tego co obserwuję w gabinecie, to większość pacjentów nie przepada za daniami z tym przysmakiem. Często – niestety – mięso z rosołu ląduje w koszu na śmieci. A szkoda, bo takiemu surowcowi można nadać drugie wcielenie. To świetny surowiec na pasztet, nadzienie do bułeczek drożdżowych, pasztecików, pierogów. Doskonałym pomysłem jest galaretka mięsna z warzywami. Ślicznie prezentuje się na talerzu, jako przekąska. Odpowiednio przemyślana, wlana do pudełeczka z wieczkiem, może być wygodnym daniem na wynos, np. do pracy.

Drobiowa, a konkretnie z indyka, bo taką lubię najbardziej, jest dobrym źródłem białka. Mogą ją jeść małe dzieci, bo jest delikatna w smaku. Sprawdza się w diecie osób dbających o linię, bo jest zdecydowanie mniej kaloryczna, niż jej tradycyjna wieprzowa forma. I chyba wystarczy już bo… bo jesteście przekonani J

 

Galaretka z indyka

Składniki:

  • 150 g gotowanego mięsa (może być z rosołu)
  • 1 marchewka (może być ta z rosołu)
  • 2 szklanki wody bulionu warzywnego (czyli naszego rosołu)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • natka pietruszki, koperek – do smaku
  • ziarenka groszku i kukurydzy – do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Mięso gotowane obrać ze skór, ścięgien, kostek. Rozdrobnić nożem na małe kawałki, żeby wygodnie było nabierać porcje widelcem.
  2. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę, dodać pietruszkę lub/i koperek.
  3. Przygotować naczynie – ja proponuję pudełko, do którego posiadamy wieczko.
  4. Na dno pudełka położyć plasterki marchewki. Zalać odrobiną płynu i odczekać chwilę aż stężeje – dzięki temu ozdobne części nie zmieszają się nam z pozostałą częścią galaretki.
  5. Na zastygniętą wyłożyć pokrojone mięso i zalać pozostałą częścią roztworu.
  6. Pozostawić do zastygnięcia. Przed konsumpcją wyjąć z pudełeczka i położyć dnem do góry – żeby było widać naszą dekorację.
  7. Podawać z sokiem z cytryny, octem lub dowolnym sosem.

Moja rada:

Aby łatwo wydobyć zastygniętą galaretkę z naczynia wystarczy lekko ogrzać dno w dłoniach lub włożyć pod strumień ciepłej wody. Pod wpływem zmiany temperatury, przylegająca do ścianek szkła galaretka, lekko się rozluźni. Następnie pod miseczkę należy podstawić talerzyk i energicznym ruchem odwrócić ją do góry dnem.

Dodaj komentarz