Chleb pełnoziarnisty

Chleb piekę codziennie. Ale żeby nie było, że codziennie piekę taki sam, to zmieniam receptury i modyfikuję składniki. Tym razem pod wpływem sugestii Małgosi Lewandowskiej chleb pełnoziarnisty. Z płatkami owsianymi, ziarnem słonecznika i siemienia lnianego. Chlebek bardzo smaczny, aczkolwiek zwięzły, bo z samej mąki razowej typ 2000. Generalnie – same wióry 😉 Żartuję, nie jest aż tak źle, ale pieczywo typowo błonnikowe. Nie ma co oczekiwać pulchności i gąbczastości miękiszu. To wersja „zbrojona” otrębami wzdłuż i wszerz 😊 Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, to jego niewątpliwe zalety. Jedyna wada: już 3 dnia zaczyna się kruszyć. Ale to nie problem, bo raczej do 3 dnia zwykle nie zostaje w chlebaku. Doświadczenie przeprowadziłam na skąpym kawałeczku, to może też dlatego bardziej wysechł. Musicie sprawdzić sami. Życzę smacznego testowania 😊  

Chleb pełnoziarnisty

(forma keksowa o wymiarach: 25 cm na 12 cm na 8 cm)

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży
  • 330 g letniej wody
  • ½ łyżeczki cukru
  • 7 łyżek stołowych płatków owsianych (70 g)
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 (330 g)
  • 3 łyżki stołowe mąki pszennej typ 500 (40 g)
  • 5 łyżek stołowych siemienia lnianego (50 g)
  • 4 łyżki stołowe ziaren słonecznika (40 g)

Dodatkowo

  • 1 żółtko + 1 łyżka mleka do posmarowania
  • po 1 łyżce stołowej ziaren słonecznika i siemienia lnianego do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W misce rozrobić rozczyn drożdżowy: drożdże zalać ciepłą wodą i dodać cukier. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.
  2. Po tym czasie dodać płatki owsiane, żeby wchłonęły wodę i zmiękły. Odstawić na 10 minut. Następnie dodać sól, mąkę pełnoziarnistą, mąkę typ 500, siemię lniane i słonecznik. Zarobić jednolite ciasto.
  3. Zostawić ciasto w naczyniu na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie przerobić.
  4. Przełożyć je do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Naciąć ozdobnie i wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać po wierzchu ziarnem.
  6. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 20 minut w ciepłym miejscu. Można wstawić do piekarnika ustawionego na temperaturę 50 stopni Celsjusza.
  7. Gdy chlebek wyrośnie temperaturę piekarnika podnieść do 180 stopni i piec w nim chlebek przez 50 minut na opcji góra-dół.
  8. Wystudzić na kuchennej kratce.

Dodaj komentarz