Zupa barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński gotowałam nie raz i zawsze było to działanie zmierzone. Tym razem stało się inaczej. Zostało mi barszczu czerwonego i gotowanych buraków, bo poprzednim obiedzie. Żeby nie wyrzucać postanowiłam ugotować barszcz ukraiński, ale inaczej. Zebrałam z lodówki wszelkie resztki warzyw i ugotowałam. Niby wszystko było typowo, ale pojawił się zupełnie nowy składnik – kapusta kiszona. I to był doskonały pomysł. Kapusta kiszona nadała zupełnie nowy smak zupie. A przy okazji zakwasiła zupę i nie trzeba było już starać się o utrzymanie koloru buraków. Pyszny, rozgrzewający posiłek na późny obiad.

Zupa barszcz ukraiński

(8 porcji)

Składniki:

– 2,5 lira bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego

– 2 ziarenka ziela angielskiego

– 4 ziarenka czarnego pieprzu

– 1 listek laurowy

– sól – do smaku 

– 1 szklanka fasoli białej

– 1 kg buraków

– 300 g kapusty kiszonej

– 500 g ziemniaków

– 500 g marchewki

– 200 g selera

– pół średniej wielkości pora

– 1 łyżka masła

– natka pietruszki, koperek, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny – do smaku

– mleko lub jogurt naturalny – do zabielenia

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać bulion lub rosół, dodać przyprawy. Zagotować.
  2. Ziarno fasoli umyć i zalać na noc gorącą wodą. Rano wodę z moczenia odlać i ponownie zalać ziarno wrzątkiem, ugotować do miękkości.
  3. Buraki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dołożyć do wywaru i zagotować. Następnie dodać posiekaną kiszoną kapustę. Gotować do miękkości. W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, lekko zakwasić kwaskiem albo sokiem z cytryny.
  4. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Specjalnie nie gotujemy w wywarze z burakami, żeby ziemniaki się nie zabarwiły na czerwono.
  5. Marchew umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki.
  6. Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
  7. Pora przeciąć wzdłuż, umyć dokładnie i pokroić w półplasterki. 
  8. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć pod przykryciem marchew, selera, pora. Gdy warzywa zmiękną dodać je do wywaru z burakami i kapustą. Zupę zagotować.
  9. Na koniec dodać do całości ugotowane uprzednio ziemniaki i fasolę. Zagotować.
  10. Na talerzu zabielić mlekiem, jogurtem lub śmietaną, wedle uznania.
  11. Podawać z pieczywem. Posypać zieleniną.

Dodaj komentarz