Barszcz ukraiński gotowałam nie raz i zawsze było to działanie zmierzone. Tym razem stało się inaczej. Zostało mi barszczu czerwonego i gotowanych buraków, bo poprzednim obiedzie. Żeby nie wyrzucać postanowiłam ugotować barszcz ukraiński, ale inaczej. Zebrałam z lodówki wszelkie resztki warzyw i ugotowałam. Niby wszystko było typowo, ale pojawił się zupełnie nowy składnik – kapusta kiszona. I to był doskonały pomysł. Kapusta kiszona nadała zupełnie nowy smak zupie. A przy okazji zakwasiła zupę i nie trzeba było już starać się o utrzymanie koloru buraków. Pyszny, rozgrzewający posiłek na późny obiad.
Zupa barszcz ukraiński
(8 porcji)
Składniki:
– 2,5 lira bulionu warzywnego lub rosołu mięsnego
– 2 ziarenka ziela angielskiego
– 4 ziarenka czarnego pieprzu
– 1 listek laurowy
– sól – do smaku
– 1 szklanka fasoli białej
– 1 kg buraków
– 300 g kapusty kiszonej
– 500 g ziemniaków
– 500 g marchewki
– 200 g selera
– pół średniej wielkości pora
– 1 łyżka masła
– natka pietruszki, koperek, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny – do smaku
– mleko lub jogurt naturalny – do zabielenia
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlać bulion lub rosół, dodać przyprawy. Zagotować.
- Ziarno fasoli umyć i zalać na noc gorącą wodą. Rano wodę z moczenia odlać i ponownie zalać ziarno wrzątkiem, ugotować do miękkości.
- Buraki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dołożyć do wywaru i zagotować. Następnie dodać posiekaną kiszoną kapustę. Gotować do miękkości. W międzyczasie, jeśli zachodzi potrzeba, lekko zakwasić kwaskiem albo sokiem z cytryny.
- Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Specjalnie nie gotujemy w wywarze z burakami, żeby ziemniaki się nie zabarwiły na czerwono.
- Marchew umyć, obrać i pokroić w cienkie krążki.
- Selera umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach.
- Pora przeciąć wzdłuż, umyć dokładnie i pokroić w półplasterki.
- Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć pod przykryciem marchew, selera, pora. Gdy warzywa zmiękną dodać je do wywaru z burakami i kapustą. Zupę zagotować.
- Na koniec dodać do całości ugotowane uprzednio ziemniaki i fasolę. Zagotować.
- Na talerzu zabielić mlekiem, jogurtem lub śmietaną, wedle uznania.
- Podawać z pieczywem. Posypać zieleniną.