Placki z buraka cukrowego (gotowanego)

I kolejne wspomnienie z dzieciństwa – mamine placki z buraka cukrowego pieczone na kuchni opalanej węglem…

Do ich przygotowania przymierzałam się bardzo długo. To było rodzinne przedsięwzięcie. Syn odpowiadał za dostarczenie surowca. Dzielnie poprosił pana rolnika o buraki dla mamy. Córka chętnie pomagała podczas obierania, gotowania i mielenia masy. Do mnie należało już tylko doprawienie do smaku i usmażenie. O ile z przepisem problemów nie było, o tyle obróbka termiczna stała się nie lada wyzwaniem. Pamiętam smak placków buraczanych z dzieciństwa, ale moja mama piekła je na fajerce starej kuchni węglowej, wyłożonej białymi kaflami (!) Ja w domu posiadam tylko kuchnię na gaz, więc nie pozostawało nic innego – jak smażenie. Ale na minimalnej ilości tłuszczu, żeby przywrócić dawne wspomnienia sensoryczne jak najbardziej szczegółowo. I udało się!
Placuszki-racuszki wyszły delikatne i aksamitne. O jakby budyniowej konsystencji. Cynamonowo-waniliowe rozpływały się w ustach dostarczając cudownej słodkości 😊

Placki z buraka cukrowego (gotowanego) 

Składniki:

  • 830 g masy mielonej odsączonej z płynu (tyle zostaje z ok. 1 kg buraka cukrowego ugotowanego)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mąki pszennej (90g)
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

 Sposób przygotowania:

  1. Buraka cukrowego dokładnie umyć. Obrać. Pokroić na 8 części (żeby szybciej się gotował) i ugotować w wodzie do miękkości. Minimum 2 godziny.
  2.  
  3. Zetrzeć na tarce do ziemniaków lub odpowiedniej przystawce do maszynki elektrycznej.
  4. Przełożyć na sito i osączyć z płynu. Jeśli bardzo wodniste – odcisnąć. Im bardziej zwarta masa, tym mniej mąki trzeba dodać.
  5. Masę przełożyć do miski i dodać składniki mokre, a potem suche.
  6. Dokładnie wymieszać.
  7. Nabierać łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli placuszki trudno się przekręcają na drugą stronę, to znaczy, że masa jest zbyt luźna. Trzeba dodać mąki.
  8. Usmażone na rumiano placuszki zdejmować na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym – w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawać z jogurtem i owocami. Można posypać cukrem.

 

Dodaj komentarz