Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej palonej

Uwielbiam kaszę gryczaną paloną, ale zawsze jadłam ją jako dodatek do mięs. Nigdy na słodko. Aż tu nagle trafiłam na przepisy na ciasto z kaszy gryczanej. Poczytałam, pokombinowałam i… wyczarowałam własną wersję! Naprawdę praca nad tym ciastem przypominała działania czarownicy nad szklaną kulą albo bardziej – kotłem z miksturą. Mogłam popuścić wodze kulinarnej wyobraźni i fantazji. Coś dosypałam, coś zmiksowałam, coś pokruszyłam, coś zblendowałam 😊 Efekt końcowy wprawił mnie w osłupienie. Ciasto jest świetne. O konsystencji prawie budyniowej. Zdecydowanie czuć kaszę gryczaną. Wyraźny jest jej orzechowy smak i konsystencja ziarenek, nadająca kęsom swoistą gruzełkowatość. Dominującą nutę (dla tych, co nuty czytają ;-P) stanowi czekolada i pomarańcza. Gdzieniegdzie trafia się żurawina i orzech włoski. Szaleństwo zmysłów… 😊

 

Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej palonej

(przepis na formę keksową 14 cm na 32 cm)

Składniki:

  • 200 g kaszy gryczanej palonej (waga przed ugotowaniem)
  • 100 g masła
  • 200 g czekolady deserowej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (150 g)
  • szczypta soli
  • 1 pełna szklanka mąki pszennej tortowej (130 g)
  • 2 łyżki mąki krupczatki (25 g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 50 g suszonych żurawin
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 garść orzechów ziemnych solonych
  • 1 aromat pomarańczowy

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę gryczaną ugotować do miękkości w odrobinę osolonej wodzie, żeby nie była zupełnie mdła. Dobrze wystudzić i zblendować lub przemielić przez maszynkę (najlepiej sprawdzi się sitko do mielenia maku).
  2. W garnuszku umieścić masło, oraz kawałki czekolady – podgrzewać na niewielkim ogniu, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Przestudzić.
  3. Jaka ubić z cukrem trzcinowym na puszystą pianę. Dodać sól. Nie przerywając ubijania, wlać stopniowo ostudzoną czekoladę, następnie zmieloną kaszę gryczaną, a na koniec wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz żurawinę i orzechy włoskie. Na koniec dodać aromat i wymieszać.
  4. Przelać masę do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. na wierzch posypać solone orzeszki ziemne.
  5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 60 minut (patyczek włożony w środek ciasta powinien pozostać suchy). Lepiej potrzymać trochę dłużej, jeśli trzeba, niż wyjąć zbyt wcześnie. Ciasto jest bardzo wilgotne.

 

Dodaj komentarz