Jest takie miasto, do którego podróżuję ze szczególnym sentymentem. Minimum kilka razy w roku. Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. I to z kilku powodów. Podbiło moje serce wszechobecnymi gołębiami, studencką atmosferą, pięknymi Plantami i… obwarzankami. Kraków dla mnie niesamowity. Emanuje niezwykłą energią i za każdym coraz bardziej zachwyca. Obwarzanki krakowskie jedyne w swoim rodzaju stanowią symbol miasta. W 2006 roku wpisane zostały na Listę produktów tradycyjnych, a w 2010 na Listę produktów chronionych UE. Ich receptura jest pilnie strzeżona przez miejscowych piekarzy. Moje obwarzanki nie są tak doskonałe. Stanowią jedynie namiastkę ideału, ale świetnie sprawdzają się do szkoły i pracy 😊
Obwarzanki
Składniki:
(na 18 sztuk)
- 24 g drożdży świeżych
- 250 g letniej wody
- 30 g (2 stołowe łyżki) cukru
- 100 ml mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajo
- 650 g mąki pszennej
- 1 łyżka otrąb pszennych
- 30 ml (2 łyżki) oleju roślinnego
- do posmarowania: 1 jajo
- do posypania: mak
Sposób przygotowania:
- Z drożdży, ciepłej wody, cukru przygotować rozczyn. Zasypać go 2 łyżkami mąki i odstawić na 10 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać: mleko, sól, jajo, otręby i mąkę. Na koniec dodać olej.
- Wyrobić ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Najwygodniej posłużyć się maszyną do wyrabiania chleba, albo wieloczynnościowym robotem kuchennym. Wyrobione ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Potrwa to ok. 1,5 godziny.
- Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Podzielić na 16 równych części, uformować z nich kulki.
- Z każdej kuli dwiema rękoma uformować wałeczek długości ok. 40 cm.
- Złożyć go na pół i uformować w świderek.
- Złączyć na końcach w okrąg i odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Odłożyć na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać makiem.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy obwarzanki się zezłocą można zakończyć pieczenie.
- Wyjąć, wystudzić na kratce.