Zupa krem z duszonej dyni Hokkaido z domowymi zacierkami

Za oknem robi się coraz chłodniej. Wracam do tematu rozgrzewającej zupy dyniowej. Tym razem zupa krem z dyni duszonej. Wzbogacona własnoręcznie zrobionymi małymi kluseczkami – zacierkami. Posypana chrupiącymi prażonymi pestkami. Pycha!

Zupa krem z duszonej dyni Hokkaido z domowymi zacierkami

(4 porcje)

Zupa dyniowa

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (ok. 1,5 kg)
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka 2% tłuszczu (250 ml)
  • szczypta soli
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta cynamonu
  • 4 łyżki pestek z dyni

Zacierki do zupy

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • dodatkowo mąka do zarobienia

Sposób przygotowania:

  1. Dynię umyć dokładnie. Przeciąć w poprzek, wydrążyć pestki łyżką stołową.
  2. Pokroić w podłużne łuki – w ten sposób łatwiej ją obrać. Każdy obrany łuk pokroić w kostkę.
  3. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić pod przykryciem. Dusić około 30 minut, dynia powinna zacząć się rozpadać.
  4. Gdy miękka zblendować na jednolity krem.
  5. Dodać mleko, cynamon, imbir. Zagotować. Odstawić.
  6. W miseczce z mąki i wody zagnieść ciasto na zacierki: mąkę zalać gorącą wodą, żeby ją nieco zaparzyć. Ciasto powinno być dość zwięzłe. Odłożyć je na godzinę w torebce foliowej, żeby gluten dojrzał.
  7. Po tym czasie przerobić. Jeśli wydaje się zbyt luźne, dodać mąki. Odrywać kawałeczki ciasta i turlać w palcach zaciereczki. Wygodniej jest ciasto zetrzeć na tarce jarzynowej na grubych oczkach.
  8. W garnku zagotować mleko. Odrobinę je posolić. Na gotujące mleko wrzucać zacierki, zamieszać. Pozostawić do momentu, aż zacierki wypłyną pod wierzch mleka. Wówczas wyłączyć i pozostawić pod przykryciem, aby doszły przez 10 minut.
  9. Zacierki przełożyć do garnka z zupą i wymieszać.
  10. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Często mieszać, żeby się nie przypaliły. Pestki są gotowe, gdy wybrzuszą się pod wpływem wysokiej temperatury. Pod koniec prażenia posypać szczyptą soli.
  11. Porcję zupy posypać prażonymi pestkami. Ja uwielbiam jeszcze natkę z pietruszki.

 

 

Dodaj komentarz