Chleb z białym serem (bezglutenowy)

Codziennie piekę chleb i od jakiegoś czasu szukałam pomysłu na nowe pieczywo. I pewnego dnia w gabinecie usłyszałam o chlebie z twarogiem. Od razu przy pierwszej wolnej chwili zaczyniłam ciasto. Ten chleb jest o tyle funkcjonalny, że wystarczy wziąć otręby bezglutenowe oraz płatki owsiane bezglutenowe i chleb nadaje się do spożycia dla osób, które eliminują gluten z diety. To świetny pomysł na proste pieczywo własnego wypieku.

Chleb z białym serem (bezglutenowy)

(Forma keksowa długości 25 cm)

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego chudego
  • 5 jajek
  • 1½ łyżeczki soli
  • 15 g proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 150 g otrębów pszennych (bezglutenowe)
  • 100 g płatków owsianych (bezglutenowe)
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50 g ziaren słonecznika

Sposób przygotowania:

  1. Ser twarogowy rozgnieść widelcem. Jeśli jest grudkowaty, to można rozdrobnić go blenderem.
  2. Dodać do sera jajka, sól, proszek do pieczenia, otręby, płatki, siemię lniane, słonecznik. Wymieszać.
  3. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piec 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  5. Wyjąć chlebek delikatnie, chwytając za wystający z blaszki papier.
  6. Piec bez blaszki jeszcze 20 minut.
  7. Wystudzić na kratce.
  8. Kroić dopiero, gdy dobrze wystygnie, bo inaczej chleb będzie się kruszył.

Dodaj komentarz