Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym

Dziś proponuję coś lżejszego. Trzeba dać odpocząć organizmowi po świątecznej rozpuście. Noc Sylwestrowa tuż, tuż i warto zadbać o swoją sylwetkę 😉 Dlatego dziś nie ciasto, nie danie mięsne, a sałatka. Z kurczakiem i selerem naciowym. Ja to warzywo cenię za świeży aromat i chrupką konsystencję. O prawie zerowej kaloryczności nie wspomnę. Mięso z kurczaka w sałatce gotowane. Żeby nie było mdło, to połączone z porem. Żeby nie było zbyt ostro, przełamane słodyczą rodzynek i kukurydzy. Akcentu pikanterii dodaje odrobina majonezu i musztardy miodowej. Pomysł na lekkie i smaczne drugie śniadanie lub lunch w pracy.

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym

Składniki:

(2 porcje)

– połowa podwójnego fileta z piersi kurczaka (ok. 200 g)

– pół szklanki rodzynek

– 6 łodyg selera naciowego

– 10 cm pora

– 3 łyżki kukurydzy

– 1 łyżka majonezu

– 1 łyżka musztardy miodowej

– sól, pieprz – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Fileta z kurczaka ugotować w osolonej wodzie. Można dodać warzywa do gotowania, wówczas mięso będzie smaczniejsze. Można też ugotować mięso przy okazji sporządzania wywaru na jakąś zupę, czy typowego rosołu.
  2. Rodzynki zalać wrzątkiem. Przykryć naczynie i odstawić na 20 minut, żeby namiękły. Po tym czasie osączyć na sicie.
  3. Łodygi selera pokroić w pół centymetrowe kawałki. Zblanszować, czyli przelać na sicie wrzątkiem – taki zabieg pozbawi warzywo wszelkich bakterii na powierzchni. Osączyć na sicie.
  4. Łodygę pora dokładnie umyć. Przeciąć wzdłuż i pokroić w półplasterki. Wrzucić na sitko i zblanszować podobnie jak selera. Osączyć.
  5. Kukurydzę również wyjąć z puszki i osączyć na sicie z nadmiaru płynu.
  6. Wszystkie składniki sałatki umieścić w naczyniu. Wymieszać. Dodać sól, pieprz, musztardę i majonez. Doprawić do smaku.

 

 

Dodaj komentarz