Leczo z ciecierzycą

Żeby nie było, że tylko ciasta i ciasteczka, to dziś leczo z ciecierzycą. Alternatywa dla tradycyjnego leczo z mięsem – zwykle kiełbasą. W moim leczo źródłem białka jest roślina strączkowa – ciecierzyca. Jej ziarenka są w smaku podobne do orzeszków ziemnych. Nadają potrawie bardzo fajną konsystencję, bo chrupią podczas jedzenia. Pozostałe składniki leczo to typowe kolorowe warzywa. Dostępne w sklepach przez cały rok. Dlatego zachęcam do przygotowywania dania także zimą.

Leczo z ciecierzycą

(porcja dla dwóch osób)

Składniki:

– 2 marchewki

– 1 cebula

– pół strąka papryki żółtej

– pół strąka papryki czerwonej

– 1 cukinia

– 2 łyżki oleju roślinnego

– ½ szklanki nasion z ciecierzycy

– 2 łyżki koncentratu pomidorowego

– sól, pieprz, suszone pomidory z bazylią – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  2. Marchew obrać i pokroić w plasterki.
  3. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  4. Paprykę umyć i pokroić w paski.
  5. Cukinię dokładnie umyć i nie obierać. Pokroić w kostkę.
  6. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić marchew. Dusić 5 minut, po czym dodać cebulę. Dusić 5 minut i dodać papryki. Po 5 minutach dodać cukinię.
  7. Na koniec dodać ciecierzycę i koncentrat pomidorowy.
  8. Doprawić do smaku.

Dodaj komentarz