Kalafior faszerowany mięsem mielonym

Kalafior niebanalnie!
Mam trzech braci. Niczym Trzech Muszkieterów 😉
Jeden z nich gotuje całkiem nieźle. To właśnie On opowiedział mi ostatnio o obiedzie, jaki zaserwował rodzinie – kalafiorze nadziewanym mięsem mielonym. Pomysł wydał mi się super i dziś go zrealizowałam. Było warto 😊Danie proste i szybkie w wykonaniu. Na talerzu prezentuje się niesamowicie.
Wielki Bracie dziękuję z tego miejsca za inspirację! ❤️

Kalafior faszerowany mięsem mielonym

Składniki:

– 1 kalafior

– 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru, ½ szklanki mleka – do gotowania kalafiora

– 300 g mięsa wieprzowego z szynki

– 1 jajo

– 1 cebula

– 1 łyżka oleju roślinnego

– sól, pieprz, czosnek – do smaku

– 4 plastry żółtego sera

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora oczyścić z liści i możliwie wyciąć głąb, ale tak, żeby nie rozpadły się różyczki. Obgotować 15 minut w wodzie z solą, cukrem i mlekiem – będzie pięknie śnieżnobiały. W czasie gotowania warto sprawdzać widelcem, żeby się nie rozpadł. Młode okazy gotują się szybciej. Kalafior musi być ugotowany tak, żeby różyczki dały się delikatnie rozchylać, ale żeby nie dopadały od całości. Po ugotowaniu warzywo przestudzić trochę, żeby nie parzyć palców, ale nie można mu dać wychłodzić się zupełnie, bo straci elastyczność i zacznie się kruszyć.
  2. Mięso przekręcić przez maszynkę do mielenie mięsa.
  3. Cebulę przesmażyć na oleju i również przekręcić do mięsa.
  4. Dodać jajko, przyprawy i chwilę wymieszać – tak jak na kotlety mielone, tylko bez dodawania bułki.
  5. Masą mięsną wypychać przestrzenie między różyczkami. Najpierw głąbem do góry, a potem warzywo przekręcić i widelcami lekko podwadzać różyczki i wkładać w wolne przestrzenie mięsną masę.
  6. Na wierzch kalafiora położyć plastry żółtego sera.
  7. Warzywo umieścić w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz