Sałatka norweska z białej kapusty

Przepis na tę wspaniałą sałatkę przywędrował podobno aż z Norwegii. Jest przepyszna. Lekko kwaśna, lekko słodka i chrupiąca. Warzywa smakują jak świeże. A sałatka wygodna, bo można jej przygotować więcej i wyjmować z lodówki w razie potrzeby. Pani Agnieszko, bardzo dziękuję za pomysł!

Sałatka norweska z białej kapusty

Warzywa

Składniki:

  • 1 duża główka kapusty białej lub 2 małe
  • 4 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 2 czubate łyżki koperku zielonego

 

Zalewa

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • ½ szklanki octu
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie podane wyżej składniki poszatkować (najwygodniej używając przystawki do tarcia warzyw do maszynki do mielenia mięsa – oczka grubsze). Jeśli nie macie takiej, to kapustę poszatkować nożem. Marchew i paprykę zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  2. Wszystkie rozdrobnione warzywa wymieszać.
  3. Składniki zalewy wlać do dużego garnka i zagotować.
  4.  
  5. Na ciepłą zalewę włożyć warzywa.
  6. Dokładnie wymieszać i 5 minut pogotować. Na koniec dodać posiekany koperek.
  7. Przekładać ciepłą do słoików i zakręcać. Słoiczki same się zamkną.
  8. Przechowywać w lodówce. Bez pasteryzacji nawet do 3 tygodni.

Dodaj komentarz