Od kilku dni miałam ochotę na jakieś nowe ciasto. Takie, którego jeszcze nigdy nie piekłam. Zaczęłam przeglądać książki kucharskie i znalazłam taki rodzaj ciast, w którym strukturę tworzą mąka i kasza manna. Przeliczyłam składniki i stworzyłam własną wariację takiego wypieku. Byłam niezwykle ciekawa efektu końcowego i powiem Wam, że mnie w pełni usatysfakcjonował. Ciasto jest wilgotne wewnątrz, a na wierzchu wyczuwalna jest ziarnistość kaszy manny, która po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę. Żeby nie było banalnie, to do środka dodałam morele z własnego ogrodu. Pycha!
Ciasto z kaszą manną i morelami
(forma o rozmiarze 24*26 cm )
Składniki:
– 100 g masła
– 5 jaj
– ¾ szklanki cukru
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 400 ml jogurtu naturalnego
– 1 aromat pomarańczowy
– 250 g mąki pszennej
– 210 g kaszy manny
– 1 łyżeczka proszku dopieczenia
– 8 moreli świeżych lub 3 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
- Masło roztopić w rondelku i wystudzić.
- Jaja utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę. Dodać wystudzone masło. Dolać jogurt naturalny i aromat. Zmiksować.
- Mąkę wymieszać w miseczce z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dosypać do składników mokrych i dokładnie wymieszać.
- Owoce umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do masy ciasta. Wymieszać łyżką.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić blaszkę. Piec 50 minut.
- Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto na pewno upieczone. Jeśli zostaje na patyczku przedłużyć czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut.
- Gdy upieczone wyjąć i odstawić do wystudzenia na kratkę.