Ciasto z kaszą manną i morelami

Od kilku dni miałam ochotę na jakieś nowe ciasto. Takie, którego jeszcze nigdy nie piekłam. Zaczęłam przeglądać książki kucharskie i znalazłam taki rodzaj ciast, w którym strukturę tworzą mąka i kasza manna. Przeliczyłam składniki i stworzyłam własną wariację takiego wypieku. Byłam niezwykle ciekawa efektu końcowego i powiem Wam, że mnie w pełni usatysfakcjonował. Ciasto jest wilgotne wewnątrz, a na wierzchu wyczuwalna jest ziarnistość kaszy manny, która po zapieczeniu tworzy chrupiącą skorupkę. Żeby nie było banalnie, to do środka dodałam morele z własnego ogrodu. Pycha!

Ciasto z kaszą manną i morelami

(forma o rozmiarze 24*26 cm )

Składniki:

– 100 g masła

– 5 jaj

– ¾ szklanki cukru

– 1 łyżka cukru wanilinowego

– 400 ml jogurtu naturalnego

– 1 aromat pomarańczowy

– 250 g mąki pszennej

– 210 g kaszy manny

– 1 łyżeczka proszku dopieczenia

– 8 moreli świeżych lub 3 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić w rondelku i wystudzić.
  2. Jaja utrzeć z cukrem na pulchną, białą masę. Dodać wystudzone masło. Dolać jogurt naturalny i aromat. Zmiksować.
  3. Mąkę wymieszać w miseczce z kaszą manną i proszkiem do pieczenia. Dosypać do składników mokrych i dokładnie wymieszać.
  4. Owoce umyć i pokroić w kosteczkę. Dodać do masy ciasta. Wymieszać łyżką.
  5. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić blaszkę. Piec 50 minut.
  7. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto na pewno upieczone. Jeśli zostaje na patyczku przedłużyć czas pieczenia jeszcze o 5-10 minut.
  8. Gdy upieczone wyjąć i odstawić do wystudzenia na kratkę.

Dodaj komentarz