Omlet z płatkami owsianymi i kakao

Omlet z płatkami owsianymi i kakao to pomysł mojej córki na posiłek do szkoły. Od 2 września, codziennie rano, wysmaża sobie takie oto cudo na drugie śniadanie do LO. Dodaje czasem maliny, czekoladę, żurawinę, ale baza jest zawsze taka sama. Podpatrzyłam, opisałam i zrobiłam zdjęcia. To wersja na jutro. Nowe koleżanki podobno zachwycone 😉

Omlet z płatkami owsianymi i kakao

Składniki:

(2 sztuki)

  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • ¼ szklanki gorącej wody
  • 16 g cukru wanilinowego (1 małe opakowanie)
  • maluteńka szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka stołowa kakao
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka do herbaty oleju kokosowego do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Płatki owsiane wsypać do miseczki i zalać wrzątkiem. Wsypać cukier i sól, żeby się rozpuściły. Odstawić na 10 minut.
  2. Wbić całe jaja. Dodać mąkę, kakao i proszek. Wymieszać.
  3. Na koniec dodać żurawinę. Wymieszać.
  4. Rozgrzać na patelni pół łyżeczki do herbaty oleju kokosowego. Wyłożyć połowę gęstej masy i szybko ją rozprowadzić po patelni na placek określonej grubości. Smażyć na bardzo małym ogniu.
  5.   
  6. Gdy na powierzchni pojawią się dziurki (po około 1 minucie smażenia) przełożyć na drugą stronę. I również smażyć około minuty.
  7.  
  8. Konsumować na ciepło lub po wystudzeniu.

 

Dodaj komentarz