Filety z kurczaka zapiekane z bazyliowym pesto, mozzarellą i trio pomidorowym

Po domowym sukcesie filetów z kurczaka zapiekanych pod pieczarką, serem i prażoną cebulką postanowiłam iść tym tropem. Tym razem bardziej w stylu kuchni śródziemnomorskiej. Kurczak, pesto z bazylii, ser mozzarella i trzy kolory pomidorków koktajlowych – z moich własnoręcznie pielęgnowanych krzaków. Takie oto nasze obiadowe pyszności!

Filety z kurczaka zapiekane z bazyliowym pesto, mozzarellą i trio pomidorowym

(4 porcje)

Składniki:

  • 600 g fileta z kurczaka
  • sól, świeżo mielony pieprz czarny – do smaku
  • 7 łyżeczek pesto z bazylii
  • 7 plastrów sera mozzarella
  • 5 pomidorków koktajlowych żółtych
  • 3 pomidorki koktajlowe czarne
  • 10 pomidorków koktajlowych czerwonych

Sposób przygotowania:

  1. Mięso z fileta umyć. Odciąć polędwiczkę. Płat mięsa przeciąć z grubości na połowę, albo na trzy plastry – w zależności od wielkości-grubości fileta. Rozkroić tak, aby poszczególne kawałki mięsa miały podobną grubość. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem. Płaskie kawałki mięsa przeciąć na pół tak, żeby uzyskać mniejsze porcje.
  2. Mięso posypać solą i świeżo mielonym pieprzem.
  3. Każdą porcję mięsa posmarować pesto z bazylii.
  4. Cztery porcje mięsa włożyć do naczynia żaroodpornego. Na nie położyć po plastrze sera. I kolejne porcje mięsa posmarowane z wierzchniej strony pesto i na nie ser.
  5. Na wierzch położyć pomidorki. Jeśli większe, to kroić i na pół.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w 150 stopniach Celsjusza.
  7. Podawać z kaszą kuskus.

 

 

Dodaj komentarz