Gulasz z szynki łani na piwie

Jest weekend – na obiad musi być coś ekstra – gulasz z łani na piwie 😊 Pomysł na taki gulasz podsunęła mi mama. Przy czym mama robi gulasz według tego przepisu z zastosowaniem mięsa wołowego. To popisowe danie babci, bezdyskusyjnie uwielbiane przez wszystkie wnuki. Na talerzach goszczą dokładki do momentu, aż w garnku pojawi się dno. Ja użyłam szynki z łani, bo leżała w zamrażalniku i nie mogła się już doczekać zmiany formy na bardziej ekskluzywną, niż mrożonka 😉 I powiem Wam, że babcine czary działają, bo mój gulasz też zjedzony został do ostatniego kawałeczka mięsa.

Gulasz z szynki łani na piwie

(porcja dla 6 osób)

Składniki:

  • 1,5 kg szynki z łani lub mięsa wołowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego, ja użyłam rosołu, bo akurat gotowałam w garnku obok 😊
  • 6 sztuk ziela angielskiego utłuczonego
  • 2 listki laurowy
  • 2 łyżki stołowe rozmarynu
  • 300g marchewki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 800 ml piwa karmelowego (2 butelki)
  • 200 g marchewki (2 sztuki)
  • 2 łyżki stołowe musztardy sarepskiej

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlać bulion, utłuczone ziele i listek. Zagotować.
  2. Mięso z dziczyzny albo wołowe pozbawić wszystkich błon.
  3.  
  4. Pociąć w plastry grubości 1 centymetra. Plastry pokroić w paski.
  5.  
  6. Na rozgrzaną patelnię układać ażurowo kawałki mięsa (nie solić). Po podsmażeniu z jednej strony przełożyć na drugą. Mięso zdejmować do garnka z bulionem i smażyć kolejne porcje.
  7.  
  8. Gdy już całość mięsa zrumienionego znajdzie się w garnku dodać rozmaryn, tymianek, sól, pieprz i podlać piwem.
  9.  
  10. Patelnię odparzyć wrzątkiem, a powstały płyn przelać do garnka z mięsem.
  11. Gulasz dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez godzinę.
  12. Marchew obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
  13. Do mięsa dodać marchewkę i musztardę. Dusić jeszcze co najmniej godzinę. Najlepiej sprawdzać i obróbkę termiczną prowadzić do momentu, kiedy mięso będzie odpowiednio miękkie.
  14.  
  15. Podawać z kaszą typu pęczak, albo pieczywem.

 

Dodaj komentarz