Pizza z szynką i pieczarkami

Całą rodziną uwielbiamy pizzę. Pieczemy dość często, gdy okoliczności sprzyjają, abyśmy do obiadu zasiadali wszyscy razem. Najczęściej pizza pojawia się w któryś dzień z wytęsknionego weekendu. Tym razem mamy aż 3 dni wolnego, więc na stole obiadowym musi pojawić się pizza. W naszej familijnej ulubionej wersji smakowej, czyli z szynką, pieczarkami i oliwkami. Bezdyskusyjnie na wysokim, drożdżowym cieście, posmarowanym keczupem z własnoręcznie wyhodowanej w ogrodzie dyni. Nasz sobotni obiad wyglądał tak… Dodam tylko, że bardzo krótko wyglądał i… zniknął 😊

Pizza z szynką i pieczarkami

(porcja na blachę piekarnika o wymiarach 20 na 30 cm)

Składniki na ciasto:

  • 5 dag drożdży świeżych (pół kostki)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek
  • 200 g szynki wieprzowej chudej
  • 20 czarnych oliwek
  • 150 g twardego sera żółtego (może być typu Podlaski, Gouda)
  • http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentrat pomidorowy – 5 łyżek
  • zioła prowansalskie, oregano – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  3. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam 😊
  4. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Najlepiej zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  5. W tym czasie można przygotować farsz. Umyte pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni.
  6. Szynkę pokroić w paseczki. Najlepiej kupić szynkę w plasterkach, co znacznie ułatwia nadanie kształtu równych paseczków.
  7. Oliwki pociąć w poprzek na plasterki.
  8. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
  9. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach.
  10. Rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgnieść dłońmi  na równy placek.
  11. Posmarować keczupem z dyni  http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentratem pomidorowym.
  12. Po kolei wykładać na ciasto: szynkę, połówki oliwek, pieczarki.
  13.  
  14. Posypać serem, oregano i ziołami prowansalskimi.
  15. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez czas 30 minut, w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Dodaj komentarz