Pizze w wersji mini

To, że całą rodziną uwielbiamy domową pizzę już wiecie. Pieczemy na różnych ciastach i z rozmaitymi dodatkami. Tym razem pizza na cieniutkim cieście, które swoim wyglądem i smakiem przypomina pizzę, którą jadałam we Włoszech. Ponieważ nie mogliśmy stworzyć jednej wersji smakowej dodatków, to zaproponowałam rozwiązanie indywidualne. I każdy członek rodziny stworzył własną kompozycję. Tak też i Wam radzę uczynić w domu, żeby każdy mógł konsumować to, na co ma akurat ochotę. Najważniejsze w tym przepisie jest ciasto. Dodatki dobierzecie według własnego uznania.

Pizze w wersji mini

(porcja na 4 sztuki)

Ciasto

Składniki:

  • 7 g drożdży suchych (lub 25 g drożdży świeżych)
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 czubate szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Farsz

Składniki:

  • 8 pieczarek
  • 200 g szynki wieprzowej chudej
  • 100 g wędzonego kurczaka
  • 50 g kiełbasy żywieckiej
  • 8 oliwek czarnych
  • 8 oliwek zielonych
  • 1 łyżka stołowa kaparów
  • 1 cebula
  • 120 g twardego sera żółtego (może być typu Podlaski, Gouda)
  • http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
  • zioła prowansalskie, oregano, papryka chilli – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować rozczyn drożdżowy. Drożdże pokruszyć do miseczki. Zalać wodą. I wsypać cukier. Wymieszać. Na wierzch posypać 1 łyżkę mąki pszennej. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 10 minut.
  2. Do spienionego rozczynu wbić jajo, wsypać pozostałą część mąki, sól. Na koniec dodać olej. Wyrobić ciasto na gładką masę.
  3. Ciasto musi być podobne konsystencją do ciasta drożdżowego. Bardzo pomocne przy takim wyrabianiu są automaty. Wszystkie składniki zasypuje się jednocześnie i po zadanym czasie wyrabiania wyjmuje gotowe ciasto. Super sprawa – polecam 😊
  4. Po wyrobieniu ręcznym lub maszynowym ciasto należy odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut. Najlepiej przykryć miseczkę ściereczką, bo drożdże lepiej pracują, gdy im cieplej. Czas wyrastania bywa różny. Jest zależny od temperatury w pomieszczeniu, temperatury wody użytej do ciasta. Wato zaglądać co 10 minut pod ściereczkę, żeby nie dopuścić do sytuacji, gdy ciasto przerośnie.
  5. W tym czasie można przygotować farsz. Umyte pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na suchej patelni. Szynkę pokroić w paseczki. Kiełbaskę w plasterki. Kurczaka porwać na drobne kawałeczki.
  6. Oliwki osączyć z zalewy i pociąć w poprzek na plasterki. Kapary osączyć z zalewy. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  7. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
  8. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyjąć z miski i przerobić w dłoniach
  9. Rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgnieść dłońmi  na równy placek. Posmarować keczupem z dyni  http://ladydieta.pl/?s=keczup lub koncentratem pomidorowym.
  10. Po kolei wykładać na ciasto dodatki wedle własnego uznania. Na wierzch położyć starty ser.
  11. Posypać oregano, ziołami prowansalskimi, czy też chilli.
  12. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w piekarniku przez 15 minut, w temperaturze 220 stopni Celsjusza.

1 Response

Dodaj komentarz