W-Z nie W-Z (Wuzetka nie Wuzetka)

Będąc dzieckiem bywałam w cukierni z Ciocią. Często widziałam w ladzie chłodniczej z przeszkloną witryną ciastko o nazwie W-Z, czyli Wuzetka. Pięknie, równiutko krojone kosteczki biszkoptu brązowego z białym kremem lub bitą śmietaną pomiędzy, zwieńczone polewą i kleksem śmietany na wierzchu. Ciastko wyglądało bajecznie, ale nigdy go nie jadłam, bo wolałam bajaderki i ciastka francuskie 😊 Spróbowałam Wuzetki już jako dorosła dziewczyna, ale nie zrobiła na mnie wrażenia. Wiedziałam, że nie miałam czego żałować. Nie mniej jednak ciastko brązowo-białe prezentuje się bardzo estetycznie. Nie uwierzycie, ale leżąc w łóżku dwa dni temu, tuż przed snem, wpadłam na pomysł własnej Wuzetki. Zapisałam sobie, żeby nie zapomnieć, bo notes z długopisem – na takie twórcze okoliczności – zawsze pod ręką 😉 Wstałam i zrobiłam. I taka oto moja Wuzetka nie Wuzetka 😊 Dzieci jednogłośnie orzekły: „Mamo, to ciasto jest pyszne!” Jestem usatysfakcjonowana autorskim pomysłem 😊

W-Z nie W-Z (Wuzetka nie Wuzetka)

(forma 28 cm na 24 cm)

Ciasto

Składniki:

  • 200 masła śmietankowego
  • ½ szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru (można dać ¾ szklanki, jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta)
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • szczypta soli

 

Masa serowa do przełożenia

Składniki:

  • 1 kg sera białego (mielonego) z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka włożyć masło, cukier, wlać wodę i wsypać kakao. Rozgrzać wszystkie składniki do rozpuszczenia, ale nie gotować. Odstawić do wystudzenia.
  2. Do ostudzonego dodać mąkę, proszek. Żółtka oddzielić od białek i dodać je do ciasta.
  3. Z białek ubić pianę z odrobiną soli. ubitą pianę delikatnie wmieszać w ciasto.
  4. Masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wystudzić na kratce.
  5. Ciasto wyjąć i przekroić nożem na 2 części.
  6. Przygotować masę serową do przełożenia. Galaretki wsypać do kubka. Rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić do wystudzenia.
  7. Ser z wiaderka wyłożyć do miski i zmiksować z cukrem pudrem.
  8. Do masy serowej dodać wystudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać.
  9. Krem odstawić do schłodzenia do lodówki. Połowę tężejącego kremu wyłożyć na pierwszą część placka. Odczekać 10 minut, żeby masa zastygła i dopiero wtedy wylać resztę masy serowej. Przykryć drugą częścią placka. Równiutką częścią do góry, bo łatwiej będzie polać ją polewą.
  10. Płaski wierzch ciasta polać polewą: http://ladydieta.pl/?s=polewa
  11. Przechowywać w chłodzie.

Dodaj komentarz