Filet z kurczaka z majerankiem i kurkumą

Czasem mam wrażenie, że w domu wszystko z kurczaka już było. I potem pojawia się błysk – myśl, jak iskierka, że można to mięso podać jeszcze inaczej. I tak właśnie zrodził się pomysł na kurczaka z majerankiem i ryżem. Niby nic szczególnego, a jednak smakuje bardzo interesująco. Danie całkowicie w opozycji smakowej do kurczaka typowego dla kuchni chińskiej.

Filet z kurczaka z majerankiem i kurkumą

(4 porcje)

Składniki:

– 1 podwójny filet z kurczaka

– 2 łyżki oleju roślinnego

– 2 cebule

– 2 ząbki czosnku

– 100 g ryżu białego np. jaśminowego

– bulion warzywny –1 szklanka

– majeranek, sól, pieprz – do smaku

– kurkuma, curry – do smaku

 

Sposób przygotowania:

  1. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojony w kostkę czosnek i cebulę. Podsmażyć do zrumienienia.
  2. Mięso z fileta kurczaka pokroić w kostkę. Przełożyć na patelnię z cebulą i czosnkiem. Usmażyć do miękkości. Najlepiej partiami, żeby nie puściło zbyt dużo wody i nie zaczęło się gotować, zamiast smażyć.
  3. Gdy mięso miękkie dopiero oprószyć solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Mięso posolone przez smażeniem, może nadmiernie uwolnić wodę i stwardnieć.
  4. W garnku ugotować ryż w wodzie z bulionem warzywnym oraz dodatkiem kurkumy i curry. Ważne, aby ryżu nie rozgotować. Ma pozostać al dente.
  5. Ciepły ryż wymieszać z usmażonym mięsem.
  6. Jeśli potrzeba doprawić jeszcze majerankiem.

 

 

Dodaj komentarz