Witam Was w ten wtorkowy, jak na razie słoneczny, poranek. Dziś nowa odsłona drobnych ciasteczek kakaowych – ciasteczka jeżyki z białym sezamem. Smaczne i chrupiące. Nadają się do pracy i szkoły, bo się nie kruszą. Jak dla mnie bardzo ciekawie smakuje kakao przełamane smakiem sezamu. Dodatkowo ziarenka sezamu fajnie chrupią w ustach dostarczając wrażeń smakowo-słuchowych. Jednocześnie pozostawiając orzechowy posmak. Jak dla mnie idealne, bo szybko i sprawnie się je przygotowuje. Nie mają idealnych kształtów przez co wyglądają bardzo zabawnie. Widzicie na pierwszym planie rogate serduszko? Czyżby moje…? 😉
Ciasteczka jeżyki kakaowe z sezamem
Składniki:
– 125 g masła
– ¾ szklanki cukru trzcinowego lub brązowego
– ½ szklanki mleka
– 2 łyżki miodu
– 1 zapach cytrynowy
– 2 jaja
– 2 szklanki mąki typ 450
– 2 łyżki kakao
– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 łyżki stołowe ziarna białego sezamu
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka przygotowuje się w jednym garnku, więc warto przewidzieć jego wielkość tak, aby wszystkie składniki się zmieściły.
- Masło rozpuścić w garnku. Do ciepłego masła dodać cukier. Rozpuścić. Wlać mleko i rozpuścić miód. Nie gotować.
- Gdy wszystkie składniki są już płynne, (ale nie gorące, tylko letnie) dodać zapach. Wbić jaja i wymieszać.
- Na koniec do całości dodać mąkę, proszek do pieczenia i sezam i dokładnie wymieszać.
- Ciasto ma bardzo lepką konsystencję. Żeby łatwiej je było formować można je wcześniej schłodzić w lodówce.
- Zmoczonymi łyżeczkami zsuwać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Może być to kształt zupełnie nieregularny.
- Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ilości 5 na 5 sztuk. Ciasteczka rosną niewiele i nie rozlewają się na boki, więc można je dość ciasno układać.
- Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Schłodzić na kratce.