Ciasteczka jeżyki kakaowe z sezamem

Witam Was w ten wtorkowy, jak na razie słoneczny, poranek. Dziś nowa odsłona drobnych ciasteczek kakaowych – ciasteczka jeżyki z białym sezamem.  Smaczne i chrupiące. Nadają się do pracy i szkoły, bo się nie kruszą. Jak dla mnie bardzo ciekawie smakuje kakao przełamane smakiem sezamu. Dodatkowo ziarenka sezamu fajnie chrupią w ustach dostarczając wrażeń smakowo-słuchowych. Jednocześnie pozostawiając orzechowy posmak. Jak dla mnie idealne, bo szybko i sprawnie się je przygotowuje. Nie mają idealnych kształtów przez co wyglądają bardzo zabawnie. Widzicie na pierwszym planie rogate serduszko? Czyżby moje…? 😉

Ciasteczka jeżyki kakaowe z sezamem

Składniki:

– 125 g masła

– ¾ szklanki cukru trzcinowego lub brązowego

– ½ szklanki mleka

– 2 łyżki miodu

– 1 zapach cytrynowy

– 2 jaja

– 2 szklanki mąki typ 450

– 2 łyżki kakao

– 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

– 3 łyżki stołowe ziarna białego sezamu

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka przygotowuje się w jednym garnku, więc warto przewidzieć jego wielkość tak, aby wszystkie składniki się zmieściły.
  2. Masło rozpuścić w garnku. Do ciepłego masła dodać cukier. Rozpuścić. Wlać mleko i rozpuścić miód. Nie gotować.
  3. Gdy wszystkie składniki są już płynne, (ale nie gorące, tylko letnie) dodać zapach. Wbić jaja i wymieszać.
  4. Na koniec do całości dodać mąkę, proszek do pieczenia i sezam i dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto ma bardzo lepką konsystencję. Żeby łatwiej je było formować można je wcześniej schłodzić w lodówce.
  6. Zmoczonymi łyżeczkami zsuwać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Może być to kształt zupełnie nieregularny.
  7. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w ilości 5 na 5 sztuk. Ciasteczka rosną niewiele i nie rozlewają się na boki, więc można je dość ciasno układać.
  8. Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  9. Schłodzić na kratce.

 

 

Dodaj komentarz