Muffinki waniliowo-kakaowe

Niedzielny poranek… 9:10 Pilates, a zapowiedział się brat na kawę. Co tu na szybko zrobić? Oczywiście zawsze sytuację ratują muffinki. Tym razem waniliowo-kakaowe. Szybkie i proste. Wyrastają super, a wyglądają jak łaciate krówki. Takie puchate i dorodne. A na poniedziałek doskonałe w pudełka szkolne. Oczywiście, pod warunkiem, że zostaną 😉

Muffinki waniliowo-kakaowe

(porcja na 20 sztuk)

Część jasna

Składniki:

– 2,5 szklanki mąki pszennej

– ¾ szklanki cukru

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– szczypta soli

– 1 szklanka mleka

– 1 jajo

– ½ szklanki oleju roślinnego

– 1 łyżka aromatu waniliowego

Część kakaowa

Składniki:

– 1 łyżka kakao

– 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

  1. Składniki suche: mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w miseczce.
  2. Dodać mleko, jajo, olej i aromat.
  3. Wymieszać energicznie, tylko do momentu połączenia się składników.
  4. Przygotować formy sylikonowe do muffinek i wyłożyć je papilotkami. Do każdej wlać masę do 1/3 wysokości papilotki.
  5. Do pozostałej w miseczce masy dodać kakao i mleko i wymieszać. Brązowe ciasto wyłożyć na część jasną. Do wysokości 2/3 papilotki.
  6. Muffinki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec w tej temperaturze przez 25 minut.
  7. Upieczone wyjąć z foremek i w samych papilotkach wystudzić na kratce.

Dodaj komentarz