Muffinki w kolejnej odsłonie smakowo-zapachowej. Lubicie mak? A aromat migdałów? Jeśli tak, to muffinki migdałowe z makiem są idealne dla Was. Fajnie smakują i ślicznie pachną. Ja uwielbiam. Poszły dziś do szkoły, ciekawe jak sobie poradzą… 😉
Muffinki migdałowe z makiem
(12 sztuk)
Składniki:
- ¼ kostki masła
- ½ szklanki cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanki maku
- 1 łyżka zapachu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek.
- Masło rozpuścić i wystudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Powoli dodać masło. I zmiksować.
- Do masy dodać mąkę, proszek, mak i zapach.
- Pianę z białek ubić na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do ciasta.
- Papilotki napełniać masą do ¾ wysokości.
- Piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopniach Celsjusza.