Jest niedziela – dzień wolny od obowiązków. Czas odpoczynku i relaksu. Ciasto do kawy być musi. Najlepiej takie, za którym przepadają wszyscy domownicy. U mnie takim wypiekiem jest szarlotka. Z jabłkiem duszonym i tartym surowym, bo wtedy bardziej intensywnie czuć owoce. Do jabłka orzeźwiająca galaretka cytrynowa i rozgrzewający cynamon. Cała tajemnica tej szarlotki tkwi w rodzaju ciasta kruchego. Przepis na nie podała mi Mama, która z kolei dostała go od Cioci Halinki. Dlatego ja tę szarlotkę tak właśnie nazwałam. Szarlotka niby zwykła, ale ciasto w niej specyficzne. Delikatne w konsystencji i kruchutkie. Rozpływające się w ustach. A to dlatego, że z dodatkiem – i to nie małym – mąki ziemniaczanej. Ciasto w cienkiej warstwie, bo przecież w szarlotce mają królować jabłka. W domu jadamy ją na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, z dodatkiem lodów i bitej śmietany albo na zimno – już taką zestaloną. Jak kto lubi. No właśnie już nie zagaduję, bo czas na aromatyczną kawę 🙂
Szarlotka Cioci Halinki
Składniki na ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
- ¾ szklanki cukru
- 5 żółtek
- ½ kostki masła
- 3 łyżki śmietany
Masa jabłkowa
– słoik 0,9 litra duszonych jabłek (może być ze sklepu)
– 2 sztuki jabłek kwaskowatych startych na tarce jarzynowej na dużych oczkach (nie obieranych)
– 2 galaretki cytrynowe
– cynamon – do smaku lub przyprawa gotowa do szarlotki, jeśli ktoś lubi
Sposób przygotowania:
- Wymieszać składniki suche ciasta kruchego ze sobą. Dodać zimne masło i siekać nożem ze składnikami suchymi. Jak już będą drobne grudki dodać żółtka rozmącone ze śmietaną. Zagnieść szybko ciasto. Żeby nie ogrzewać go w dłoniach.
- Podzielić na 3 części. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika. 2/3 ciasta rozgnieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Wystudzić.
- Przygotować masę jabłkową. Do miski włożyć jabłka ze słoika. Dwa świeże jabłka umyć. Bez obierania uprzedniego zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Wymieszać z jabłkami duszonymi. Dodać cynamon i sypkie galaretki. Wymieszać dokładnie.
- Na chłodne kruche ciasto wylać masę jabłkową.
- Na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto kruche.
- Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Jutro będzie w moim domku…pewnie też spróbuję????
Ciasto się udało? Smakowało?