A dziś wyśmienite danie z buraka czerwonego. Pieczonego, żeby było ciekawiej.
Jakiś czas temu zaprosiła mnie do siebie koleżanka. Spotkanie od tak sobie. Bezinteresowne i jak zawsze niezwykle sympatyczne. Nie było by w tym nic szczególnego, gdyby nie fakt, że Kasia przygotowała dla mnie coś specjalnego do jedzenia. Niespodzianka przerosła moje najśmielsze oczekiwania!
Było to carpaccio z pieczonego czerwonego buraka. Nazwa carpaccio związana jest z daniem kuchni włoskiej. Tradycyjnie przygotowywanym z surowego mięsa wołowego. Charakterystycznie cienko krojonego, posypanego parmezanem. W tym daniu w ten sposób krojony jest pieczony czerwony burak – stąd nazwa. Plastry buraka polane były sosem miodowo-musztardowym, posypane serem feta. Podane z rukolą i prażonym słonecznikiem. Coś niesamowitego!
Talerz wyglądał niesamowicie. Intensywne kolory, cudy zapach. Smak nie do opisania. Szaleństwo zmysłów z połączenia słodkiego buraka i słonej fety. Dopełnione orzechowym posmakiem rukoli przełamanej delikatnym słonecznikiem. Wspa-nia-łe!
Droga Katarzyno, z tego miejsca chciałam Ci bardzo, bardzo podziękować za to wykwintne przyjęcie. Czułam się jak gość naprawdę wyjątkowy. A carpaccio z buraka czerwonego dołączyło do zestawu moich ulubionych dań.
Carpaccio z pieczonego buraka czerwonego
(4 porcje)
Składniki:
– buraki czerwone odmiany podłużnej – 4 sztuki
– folia aluminiowa – 4 kawałki
– 4 plastry sera feta
– 4 garście rukoli
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka płynnego miodu
– 4 łyżki wody
– 2 łyżki oleju
– sól, pieprz – do smaku
– 4 łyżki ziaren słonecznika
Sposób przygotowania:
- Buraki umyć szczoteczką. Nie obierać.
- Każdą sztukę zawinąć w folię aluminiową. Kłaść buraka na błyszczącą stronę folii aluminiowej. Zawinąć szczelnie tak, żeby nie wypływał sok.
- Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie zostawić do wystygnięcia w zamkniętym piekarniku.
- Buraki są gotowe do jedzenia. Można je zetrzeć na tarce jarzynowej i spożywać, jako jarzynkę. Pokroić w kostkę do sałatki lub pokroić w plastry do carpaccio.
- W słoiczku wymieszać wodę, olej, miód, musztardę, sól i pieprz. Wytrząchnąć po powstanie jednolitego sosu.
- Na każdy talerzy położyć listki rukoli. Ułożyć plastry buraka. Posypać pokrojonym w kostkę serem feta. I polać sosem.
- Ziarno słonecznika podprażyć na suche patelni. Ostudzonym posypać carpaccio.
- Podawać z grzankami.
Danie dla mnie
Dziękuję pani Olu
Bardzo się cieszę i życzę smacznego 🙂