Ryż z cukinią

Sezon potraw z cukinią uważam za otwarty!

Ryż z cukinią, marchewką, porem. Warzywa duszone na maśle. To jedno z ulubionych dań mojej córki. Ale nie tylko córki. Tę przystawkę do mięsa uwielbiają też moi pacjenci. Danie sprawdzone. Polecam!

Ryż z cukinią

Składniki:

– ryż – 1 woreczek (100 g)

– cukinia – 1 sztuka średnia młoda

– marchew – 1 sztuka

– por – kawałek 20 cm części jasnozielonej

– masło – 1 łyżka

– sól, pieprz, curry – do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ze szczyptą curry. 
  2. Na tarce jarzynowej na dużych oczkach zetrzeć marchew i cukinię nieobraną, jeśli młoda. Gdy warzywo starsze lepiej obrać, bo skórka będzie zbyt twarda.
  3. Pora pokroić w cienkie krążki i przelać na sicie wrzątkiem.
  4. Na patelni rozpuścić masło. Włożyć marchew, sparzonego pora.
  5. Dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać cukinię i dusić jeszcze 5 minut bez pokrywki, żeby odparowała woda.
  6. Warzywa połączyć z ryżem i doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
  7. Podawać z duszonym mięsem drobiowym: indykiem lub kurczakiem.

Dodaj komentarz