Sezon potraw z cukinią uważam za otwarty!
Ryż z cukinią, marchewką, porem. Warzywa duszone na maśle. To jedno z ulubionych dań mojej córki. Ale nie tylko córki. Tę przystawkę do mięsa uwielbiają też moi pacjenci. Danie sprawdzone. Polecam!
Ryż z cukinią
Składniki:
– ryż – 1 woreczek (100 g)
– cukinia – 1 sztuka średnia młoda
– marchew – 1 sztuka
– por – kawałek 20 cm części jasnozielonej
– masło – 1 łyżka
– sól, pieprz, curry – do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotować al dente w lekko osolonej wodzie ze szczyptą curry.
- Na tarce jarzynowej na dużych oczkach zetrzeć marchew i cukinię nieobraną, jeśli młoda. Gdy warzywo starsze lepiej obrać, bo skórka będzie zbyt twarda.
- Pora pokroić w cienkie krążki i przelać na sicie wrzątkiem.
- Na patelni rozpuścić masło. Włożyć marchew, sparzonego pora.
- Dusić pod przykryciem 5 minut. Dodać cukinię i dusić jeszcze 5 minut bez pokrywki, żeby odparowała woda.
- Warzywa połączyć z ryżem i doprawić do smaku solą, pieprzem i curry.
- Podawać z duszonym mięsem drobiowym: indykiem lub kurczakiem.