Zapiekanka z cukinii

Uwielbiam cukinię. A tym roku wyjątkowo obrodziła w moim ogrodzie. Owoców jest mnóstwo. Może zabraknąć pomysłów na to, jak przetwarzać to warzywo. Wpadłam na pomysł zapiekanki z cukinią w roli głównej. Do startego na tarce warzywa (ze skórką) dodałam, usmażoną pociętą w kosteczkę cebulę i szynkę. Następnie starty na tarce jarzynowej żółty ser i kaszę kuskus, żeby ładnie ściągnęła płyn z cukinii. Doprawiłam solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i szczyptą gałki muszkatołowej. Na koniec wbiłam żółtka, a w celu spulchnienia masy dodałam ubitą pianę z białek. Upiekłam w małych, jednorazowych foremkach – wygodne, gotowe porcje obiadowe. I tak oto na obiad zaserwowałam pyszną zapiekankę o delikatnej konsystencji i wyrazistym smaku.

Zapiekanka z cukinii
(porcja na 3 podłużne foremki aluminiowe)

Składniki:
– 6 szklanek tartej cukinii
– 150 g sera żółtego
– 3 cebule
– 150 g szynki chudej wieprzowej
– sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka czerwona słodka mielona – do smaku
– ½ szklanki suchej kaszy kuskus
– 1/3 szklanki oleju roślinnego
– 4 jaja

Wykonanie:
1. Młodą cukinię umyć, nie obierać i zetrzeć na tarce jarzynowej na dużych oczkach. Lekko posolić i zostawić na sicie, żeby trochę ociekła z płynu. Przełożyć do miski. Jeśli warzywo jest starsze, to lepiej je obrać, bo skórka będzie twarda. Wówczas warto wydrążyć też gniazdo nasienne, żeby nie było w masie pestek. Młodą cukinię zetrzeć ze skórką i wnętrzem miąższu.
2. Cebulę pokroić drobno i przesmażyć do zbrązowienia na patelni. Najlepiej na łyżce oleju.
3. Szynkę pokroić w kostkę i również lekko podsmażyć.
4. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, na dużych oczkach.
5. Składniki połączyć w misce wraz z cukinią i doprawić do smaku.
6. Dodać kaszę kuskus i olej.
7. Na koniec dodać żółtka i delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek ze szczyptą soli.
8. Masę przekładać do foremek, posypać czerwoną papryką i piec ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Jeśli forma jest większa piec dłużej, do zbrązowienia na wierzchu. Jeśli mniejsza, odpowiednio krócej.

Dodaj komentarz