Placek owsiany z patelni (wersja druga)

Wczorajszy placek owsiany pieczony na patelni zniknął w oka mgnieniu. Bardzo mi smakował, więc chciałam go powtórzyć. Ale pojawił się mały problem: nie było w domu bananów. Potrzeba matką wynalazku, więc postanowiłam zamienić banany na coś innego. Użyłam dżemu. Żeby dodać słodyczy dodałam jeszcze rodzynek. Konsystencję rozrzedziłam mlekiem. Zmniejszyłam też udział płatków owsianych, a część z nich zastąpiłam otrębami pszennymi. Ta wersja placka wymagała dłuższego pieczenia na patelni, bo masa była wilgotniejsza. Podobnie, jak poprzedni smakuje odlotowo.

Placek owsiany z patelni (wersja druga)

(1 sztuka na patelni o średnicy 25 cm)

Składniki:

  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki dżemu dowolnego
  • 70 g płatków owsianych
  • 10 g otrąb pszennych
  • 1 czubata łyżka kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta suszonego imbiru
  • 2 łyżki rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. W wysokim naczyniu jaja rozbić blenderem z odrobiną soli. Dolać mleko.
  2. Do płynnej masy dodać miód i dżem.
  3. Do naczynia dołożyć porcjami płatki owsiane. Cały czas blenderem rozdrabniać ziarno. Gdy płatki będą już pocięte dodać otręby, kakao, cynamon i imbir. Zblendować.
  4. Na koniec dodać rodzynki i wymieszać łyżką. Konsystencja ciasta powinna być gęstsza niż ciasto naleśnikowe.
  5. Odstawić na 10 minut, żeby płatki wchłonęły wilgoć i nieco zmiękły.
  6. Dobrze rozgrzać patelnię i wylać na nią masę. Piec na minimalnym ogniu przez około 10 minut. Gdy widać, że brzegi ciasta stają się suche, a na powierzchni pojawiają się pęcherzyki, delikatnie przekręcić na drugą stronę. Można użyć drewnianej płaskiej łyżki.
  7. Po 10 minutach zdjąć z patelni na kratkę do wystudzenia. Kroić w trójkąty, niczym pizzę. Lub prostokąty, jeśli tak wygodniej przechować.

 

Dodaj komentarz