I kolejne wspomnienie z dzieciństwa – mamine placki z buraka cukrowego pieczone na kuchni opalanej węglem…
Do ich przygotowania przymierzałam się bardzo długo. To było rodzinne przedsięwzięcie. Syn odpowiadał za dostarczenie surowca. Dzielnie poprosił pana rolnika o buraki dla mamy. Córka chętnie pomagała podczas obierania, gotowania i mielenia masy. Do mnie należało już tylko doprawienie do smaku i usmażenie. O ile z przepisem problemów nie było, o tyle obróbka termiczna stała się nie lada wyzwaniem. Pamiętam smak placków buraczanych z dzieciństwa, ale moja mama piekła je na fajerce starej kuchni węglowej, wyłożonej białymi kaflami (!) Ja w domu posiadam tylko kuchnię na gaz, więc nie pozostawało nic innego – jak smażenie. Ale na minimalnej ilości tłuszczu, żeby przywrócić dawne wspomnienia sensoryczne jak najbardziej szczegółowo. I udało się!
Placuszki-racuszki wyszły delikatne i aksamitne. O jakby budyniowej konsystencji. Cynamonowo-waniliowe rozpływały się w ustach dostarczając cudownej słodkości 😊
Placki z buraka cukrowego (gotowanego)
Składniki:
- 830 g masy mielonej odsączonej z płynu (tyle zostaje z ok. 1 kg buraka cukrowego ugotowanego)
- 1 jajko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki pszennej (90g)
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Buraka cukrowego dokładnie umyć. Obrać. Pokroić na 8 części (żeby szybciej się gotował) i ugotować w wodzie do miękkości. Minimum 2 godziny.
- Zetrzeć na tarce do ziemniaków lub odpowiedniej przystawce do maszynki elektrycznej.
- Przełożyć na sito i osączyć z płynu. Jeśli bardzo wodniste – odcisnąć. Im bardziej zwarta masa, tym mniej mąki trzeba dodać.
- Masę przełożyć do miski i dodać składniki mokre, a potem suche.
- Dokładnie wymieszać.
- Nabierać łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanym oleju. Jeśli placuszki trudno się przekręcają na drugą stronę, to znaczy, że masa jest zbyt luźna. Trzeba dodać mąki.
- Usmażone na rumiano placuszki zdejmować na talerz wyłożony ręczniczkiem papierowym – w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z jogurtem i owocami. Można posypać cukrem.