Zgodnie z głównym tematem dzisiejszej audycji z serii Lady Dieta, w moim zaprzyjaźnionym radio KRDP – dynia w roli głównej. Tym razem połówki dyni faszerowane mięsem mielonym. Zapieczone pod żółtym serem. Dla mnie danie wykwintne i wyjątkowe. Uwielbiam taki obiad. Polecam, bo warto!
Dynia Hokkaido faszerowana mięsem
Składniki:
– 1 mała dynia hokkaido
– 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
– 1 cebula
– 6 pieczarek
– 3 łyżeczki oleju roślinnego
– sól, pieprz – do smaku
– 1 jajko
– 4 suszone pomidory
– pół pęczka szczypioru
– pół pęczka koperku
– 2 plastry żółtego serca
– słodka czerwona papryka – do smaku
Sposób przygotowania przepisu:
- Dynię przeciąć na pół. Łyżką stołową wydrążyć środek, usunąć pestki. Każdą połówkę w środku nakłuć widelcem. Przesmarować olejem i posypać solą, delikatnie wcierając sól w miąższ. Odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- W czasie, kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.
- Mięso przekręcić przez maszynkę z sitkiem pasztetowym.
- Cebulę i pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na łyżce oleju. Również przekręcić przez maszynkę.
- Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i papryką. Wbić jajo, dodać pokrojone drobno pomidory, dosypać posiekany koper i szczypiorek. Całość dobrze wymieszać.
- Farszem napełnić podpieczone połówki dyni. Dobrze ugnieść, żeby nie było wolnych przestrzeni.
- Przykryć plastrem żółtego sera. Posypać czerwoną słodką papryką.
- Dynię wypełnioną farszem ułożyć na blasze piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Jeśli ma być bardzo miękka, czas pieczenia należy wydłużyć.
- Przed podaniem połówki przekroić na ćwiartki.