Dynia Hokkaido faszerowana mięsem

Zgodnie z głównym tematem dzisiejszej audycji z serii Lady Dieta, w moim zaprzyjaźnionym radio KRDP – dynia w roli głównej. Tym razem połówki dyni faszerowane mięsem mielonym. Zapieczone pod żółtym serem. Dla mnie danie wykwintne i wyjątkowe. Uwielbiam taki obiad. Polecam, bo warto!

Dynia Hokkaido faszerowana mięsem

Składniki:

– 1 mała dynia hokkaido
– 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej

– 1 cebula

– 6 pieczarek
– 3 łyżeczki oleju roślinnego
– sól, pieprz – do smaku
– 1 jajko

– 4 suszone pomidory

– pół pęczka szczypioru

– pół pęczka koperku

– 2 plastry żółtego serca

– słodka czerwona papryka – do smaku

Sposób przygotowania przepisu:

  1. Dynię przeciąć na pół. Łyżką stołową wydrążyć środek, usunąć pestki. Każdą połówkę w środku nakłuć widelcem. Przesmarować olejem i posypać solą, delikatnie wcierając sól w miąższ. Odstawić na 15 minut, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  2. W czasie, kiedy nasza pusta jeszcze dynia piecze się w piekarniku, zrobić farsz.
  3. Mięso przekręcić przez maszynkę z sitkiem pasztetowym.
  4. Cebulę i pieczarki pokroić w ćwiartki i podsmażyć na łyżce oleju. Również przekręcić przez maszynkę.
  5. Doprawić farsz do smaku solą, pieprzem i papryką. Wbić jajo, dodać pokrojone drobno pomidory, dosypać posiekany koper i szczypiorek. Całość dobrze wymieszać.
  6. Farszem napełnić podpieczone połówki dyni. Dobrze ugnieść, żeby nie było wolnych przestrzeni.
  7. Przykryć plastrem żółtego sera. Posypać czerwoną słodką papryką.
  8. Dynię wypełnioną farszem ułożyć na blasze piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Czas pieczenia uzależniamy od miękkości dyni jaką lubimy. Jeśli ma być bardzo miękka, czas pieczenia należy wydłużyć.
  9. Przed podaniem połówki przekroić na ćwiartki.

Dodaj komentarz