Ciasto kawowe z jabłkami

Uwielbiam wszystko, co ma związek z kawą. Zasypywanie ziarna, mielenie w młynku, parzenie kawy, wybór filiżanki – i w końcu degustacja czarnego naparu. Dla mnie każdorazowo to sensorycznym misterium. Uwielbiam też jabłka. To owoce, które darzę ogromnym sentymentem. I tak oto postanowiłam połączyć te dwa smaku w jednym cieście. Ucierane ciasto kawowe i zanurzone w nim kosteczki jabłka. Pycha!

Ciasto kawowe z jabłkiem

(na blaszkę 24 cm na 24 cm)

Składniki:

– ½ szklanki wody

– 5 łyżek kawy rozpuszczalnej

– 100 g masła (1/2 kostki)

– 4 jaja

– 1 szklanka cukru

– 1 opakowanie cukru wanilinowego

– 1 i ½ szklanki mąki pszennej

– ½ szklanki mąki krupczatki

– 1 łyżka kakao

– 16 g proszku do pieczenia (małe opakowanie)

– 3 jabłka

– cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuścić w gorącej wodzie. Do naczynia dodać masło i rozpuścić. Przestudzić.
  2. Do miski wbić jajka i ubić je z cukrem białym i wanilinowym na puszystą masę. Powolnym strumieniem dodać kawę z masłem. Lekko utrzeć.
  3. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dobrze wymieszać mikserem.
  4. Masę wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Jabłka umyć, nie obierać. Pokroić w kostkę. Wyłożyć na wierzch masy.
  6. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  7. Wystudzić na kratce. Posypać wierzch cukrem pudrem.

Dodaj komentarz