Wracam do tematu muffinek, bo jeszcze jeden dzień szkoły i trzeba godnie zabezpieczyć pudełka z drugim śniadaniem. Tym razem wersja kawowo-czekoladowa. Bo nie ma nic smaczniejszego niż kawa i czekolada. A już kawa i czekolada jednocześnie… Mmmm… Pozostaje tylko mieć nadzieję, że kofeina nie pobudzi moich pociech w szkole zanadto 😊
Muffinki kawowo-czekoladowe
(porcja na 22 sztuki)
Składniki:
– 2 szklanki mąki pszennej
– ¾ szklanki cukru brązowego lub białego
– 100 g czekolady gorzkiej
– 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
– 1 łyżeczka cynamonu
– 3 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– ½ łyżeczki soli
– pół szklanki oleju
– 1 szklanka letniego mleka
– 1 jajo
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypać mąkę, cukier, kawę rozpuszczalną, cukier wanilinowy, cynamon, proszek do pieczenia, sól. Wymieszać.
- Dołożyć połamaną na kawałki czekoladę i ponownie wymieszać.
- Jajko rozbić blenderem, dodać mleko i olej. Chwilę miksować. Całość wlać do miski z suchymi składnikami.
- Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto wlewać do papilotek do ¾ wysokości. Warto skorzystać z dyspensera, który ułatwia precyzyjne nalewanie określonych porcji ciasta. Sprzęt w kuchni niezwykle przydatny.
- Wstawić do zimnego piekarnika i piec 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe można ozdobić czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.