Sernik bez sera

Wstałam ze smakiem na sernik. A w domu sera białego w takiej ilości brak. 01 listopada sklepy pozamykane, cóż począć…? Potrzeba matką wynalazku,  postanowiłam zrobić sernik bez sera – z jogurtów naturalnych, bo tych u mnie zawsze dostatek. Żeby utrzymać konsystencję dodałam budynie waniliowe. W celu ściągnięcia masy też trochę wiórków kokosowych. I gotowe – mam pyszny sernik, Wilgotny i soczysty. Rozpływający się w ustach. Lekki i cudownie waniliowo-migdałowy. Dzieci oszalały 😊

 

Sernik bez sera

(na blaszkę 36 cm na 25 cm)

Składniki:

– 5 jajek

– 1 szklanka cukru

– 200 g białego sera chudego

– cukier waniliowy

– 1 litr jogurtu naturalnego

– 3 budynie waniliowe (małe – na 2 szklanki mleka)

– pół szklanki oleju

– ½ szklanki wiórków kokosowych

– aromat migdałowy

– szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z połową cukru na puszystą masę.
  2. Ser biały utrzeć blenderem z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Połączyć z żółtkami. Wymieszać.
  3. Dodać jogurt naturalny i wsypać budynie. Wymieszać mikserem. Dolać olej, aromat. I na koniec wiórki kokosowe. Wymieszać.
  4. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Delikatnie wmieszać w masę serową.
  5. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę. I wstawić do nagrzanego piekarnika.
  6. Piec 45 minut z termoobiegiem w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Ciasto zostawić do wystudzenia w ciepłym piekarniku.

Dodaj komentarz