Czasem brakuje pomysłu na obiad. Dzieci krzywią się na mięso w postaci klopsików, kotlecików, czy pieczonych kawałków. Dlatego postanowiłam podać na posiłek mięso z indyka. I trochę inaczej. Nacinane w kratkę i obkładane mieszanką warzyw. Zapieczone w piekarniku. Z czerwonymi kuleczkami ryżowymi. Czyli ryżem gotowanym razem z koncentratem pomidorowym.
Pieczony filet indyka z warzywami
Składniki:
– 1,2 kg fileta z indyka
– ½ papryki żółtej
– ½ papryki czerwonej
– ½ papryki zielonej
– 1 cebula
– 2 suszone pomidory w zalewie z oliwy
– sól, pieprz, oregano, papryka czerwona mielona, zioła prowansalskie – do smaku
– koncentrat pomidorowy – 4 łyżki
Sposób przygotowania:
- Mięso umyć. Rozłożyć na desce i ponacinać w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.
- Papryki umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i pociąć w piórka.
- Pomidory suszone pociąć w kostkę.
- Warzywa wymieszać w misce. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
- Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Obłożyć je warzywami.
- Posmarować na wierzchu koncentratem pomidorowym.
- Tak przygotowane włożyć do lodówki na noc.
- Piec pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem, przez 60 minut.