Pieczony filet indyka z warzywami

Czasem brakuje pomysłu na obiad. Dzieci krzywią się na mięso w postaci klopsików, kotlecików, czy pieczonych kawałków. Dlatego postanowiłam podać na posiłek mięso z indyka. I trochę inaczej. Nacinane w kratkę i obkładane mieszanką warzyw. Zapieczone w piekarniku. Z czerwonymi  kuleczkami ryżowymi. Czyli ryżem gotowanym razem z koncentratem pomidorowym.

Pieczony filet indyka z warzywami

Składniki:

– 1,2 kg fileta z indyka

– ½ papryki żółtej

– ½ papryki czerwonej

– ½ papryki zielonej

– 1 cebula

– 2 suszone pomidory w zalewie z oliwy

– sól, pieprz, oregano, papryka czerwona mielona, zioła prowansalskie – do smaku

– koncentrat pomidorowy – 4 łyżki

Sposób przygotowania:

  1. Mięso umyć. Rozłożyć na desce i ponacinać w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i dowolnymi przyprawami.
  2. Papryki umyć i pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać i pociąć w piórka.
  4. Pomidory suszone pociąć w kostkę.
  5. Warzywa wymieszać w misce. Doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  6. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego. Obłożyć je warzywami.
  7. Posmarować na wierzchu koncentratem pomidorowym.
  8. Tak przygotowane włożyć do lodówki na noc.
  9. Piec pod przykryciem, w temperaturze 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem, przez 60 minut.

 

Dodaj komentarz